Management

Juridische zaken
Piraat

Nederlandse piraterij-bestrijder krijgt zelf boete voor illegaal gebruik

© CC0 - Pixabay OpenClipart-Vectors
18 juli 2012
De Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra is veroordeeld tot het betalen van achterstallige royalty's wegens het illegaal gebruik van het werk van een Nederlandse muzikant.

Buma/Stemra moet bovendien de proceskosten vergoeden aan de gedupeerde Melchior Rietveldt, en zich meer inspannen om voor de muzikant het geld te incasseren waar hij recht op heeft. Dit heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald.

De organisatie benaderde Rietveldt in 2006 voor het schrijven van een nummer dat zou worden gebruikt in een campagne die mensen moest weerhouden van het illegaal kopiëren van muziek en videomateriaal. De advertentie was bedoeld voor exclusieve vertoning op een filmfestival.

Muziek veel vaker gebruikt

Bij toeval ontdekte Rietveldt een jaar later dat zijn muziek ook voorkwam op een trailer van een Harry Potter-dvd, die Rietveldt net had aangeschaft. Hij kwam er achter dat de muziek op heel veel dvd's stond die overal ter wereld werden verspreid. 

Nadat Rietveldt Buma/Stemra om opheldering had gevraagd, gaf de organisatie hem voorschotten van 15.000 en later nog eens 10.000 euro en de toezegging een lijst op te stellen van alle dvd's waar de muziek op was gebruikt. Buma/Stemra is daar echter nooit mee over de brug gekomen. Het conflict escaleerde en belandde bij de rechtbank, die nu Rietveldt in het gelijk stelt.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.