Management

Governance
hack

'Nederlandse overheden moeten NAVO-afspraak maken voor hack-aanvallen’

'Digitale weerbaarheid moet dringend omhoog.'

8 juli 2021

'Digitale weerbaarheid moet dringend omhoog.'

Alle Nederlandse overheden moeten als een variant op Artikel 5 van de NAVO een principe-uitspraak onderschrijven: "Een digitale aanval op een van ons, is een aanval op ons allen." Dat stelt burgemeester Sebastiaan van ’t Erve van gemeente Lochem in het FD.

Van ’t Erve meldt in een ingezonden brief in de krant dat digitale dreigingen toenemen en dat de digitale weerbaarheid van Nederland dringend omhoog moet. Veel Nederlandse overheden zijn onvoldoende voorbereid op een hack, stelt Van ’t Erve. “Complete ontwrichting van onze maatschappij is een reëel scenario.”

De burgemeester schetst in de opinie de impact en de inspanningen die Lochem in 2019 na een hack nodig had om snel een basis IT-systeem terug te bouwen, zodat de dienstverlening kon worden hervat. In de maanden daarna probeert hij zoveel mogelijk ervaringen te delen met gemeenten, ministeries, veiligheidsregio’s, ziekenhuizen, jeugdzorginstellingen, IT-beveiligingsbedrijven, journalisten en studenten.

Basiseisen beveiliging

Hulp van andere partijen bij een digitale aanval is nodig, stelt Van ’t Erve. Sommige overheden voldoen volgens hem nu niet eens aan de basiseisen voor beveiliging. “Daarom zouden alle Nederlandse overheden, als variant op Artikel 5 van de NAVO, een glasheldere principe-uitspraak moeten onderschrijven: Een digitale aanval op een van ons, is een aanval op ons allen.” Door middel van een set praktische afspreken en een klein beetje coördinatie denkt Van ’t Erve dat er snel een start kan worden gemaakt om de digitale weerbaarheid van de samenleving enorm te versterken.

“Geef alle systeembeheerders van overheden dezelfde training digitaal blussen en de eerste digitale brandweermannen en –vrouwen staan paraat. Beleg coördinatie en opschaling bij de veiligheidsregio’s. Dan hebben we al een enorme stap gezet om onze samenleving te beschermen. We hebben geen moment te verliezen.”

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.