Development

Software-ontwikkeling
Lucas de Groot

Nederlandse ontwerper Calibri-lettertype verrast na keuze Microsoft

'Ik word overal ter wereld omringd met mijn eigen letters'.

14 mei 2021

Microsoft gaat na 14 jaar stoppen met Calibri als standaardlettertype. Wat weinig mensen weten is dat het door miljarden gebruikte lettertype door Nederlander Lucas de Groot (57) werd ontworpen. Het nieuws kwam voor hem als een verrassing, zo vertelt hij aan AG Connect. “Ik heb er zelfs afgelopen week nog aan gesleuteld.”

De Groot ontwikkelde door de jaren heen diverse bekende ‘lettertypes waaronder TheSans, TheSerif, TheMix, TheAntiqua en het wereldberoemde Calibri. Dit werd in 2007 door Microsoft werd gekozen als opvolger van Times New Roman het standaardlettertype. Hij ontwerpt daarnaast ook letters voor Jumbo, Volvo en Miele en hij geeft les op de design faculteit van University of Applied Sciences in Potsdam. De Groot vertelt vanuit zijn eigen ontwerpstudio LucasFonts in Berlijn, waar hij sinds 1993 woont, over de kracht van Calibri.

In 2007 werd uw ontwerp het standaard lettertype voor Microsoft. Hoe ging dat proces in z’n werk?

“Ik werd in 2003 gevraagd om een monospaced lettertype (niet-proportionele lettertypes, waarvan elke karakter en de spatie dezelfde breedte hebben, red.) te ontwerpen voor een nog onbekende klant. Het ging om de opvolger van Courier. Enkele weken voordat ik dit inleverde kreeg ik het verzoek om ook een schreefloos lettertype te maken, als eventueel alternatief. Dit was het eerste ontwerp voor Calibri. Allebei de lettertypes werden aangenomen en ik kreeg nog eens 15 maanden om de lettertypes helemaal klaar te maken, inclusief alle kleinkapitalen, speciale tekens en Russische en Griekse letters. Nadat ik het in 2004 inleverde wist ik nog altijd niet waarvoor het lettertype zou dienen. Het bleek het standaard lettertype te worden voor MS Word en Excel. Dat was natuurlijk een enorme verrassing.”

Uw lettertype is misschien wel door miljarden mensen gebruikt. Wat merkt u daarvan in het dagelijks bestaan?  

“De meeste mensen weten niet wie Calibri heeft ontworpen heeft. Ze weten vaak zelfs niet eens dat er mensen zijn die lettertypes ontwerpen. De gemiddelde Nederlander heeft er dus geen flauw benul van! Wanneer ik mensen vertel over mijn beroep krijg ik veel reacties, zeker wanneer ik ze vertelt dat ik Calibri heb ontworpen. Maar ik word niet op straat nagekeken, nee. Wat ik wel heel bijzonder vind is dat ik mijn werk op de meest opmerkelijke plekken tegenkomen. Bijvoorbeeld een bordje boven op een berg in Zwitserland waarop staat dat je het hek dicht moet doen voor de schapen. Of in China op grote posters, of in Slovenië in natuurgebieden. Ik kom Calibri, maar ook andere lettertypes die ik heb ontworpen in de fysieke wereld overal tegen. In de duinen, in de supermarkt, in de Duitse kranten, op televisie. Ik ben inderdaad altijd omringd met mijn eigen lettertype.”

Was dit het juiste moment om te stoppen met Calibri als standaard lettertype?

"Voor mij kwam het als een verrassing. Ik heb de afgelopen jaren nog allerlei zaken voor Calibri doorontwikkeld. Zelfs vorige week was ik nog nieuwe tekens aan het toevoegen en kleine bugs aan het repareren. Dat er afscheid werd genomen van Calibri was dus een verrassing. Maar na 15 jaar kan ik me ook goed voorstellen dat mensen er eens genoeg van hebben gezien. Het is het meest gebruikte lettertype ter wereld. Vanuit designstandpunt ben ik het ermee eens dat er af en toe een frisse wind doorheen moet worden gejaagd. Toch vind ik het nog altijd een heel goed functionerend lettertype."

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!