Management

Outsourcing
Nederlandse IT-outsourcingsmarkt stabiliseert

Nederlandse IT-outsourcingsmarkt stabiliseert

Grote partijen hebben inmiddels wel alles uitbesteed.

29 maart 2018

Grote partijen hebben inmiddels wel alles uitbesteed.

Bedrijven kiezen er steeds minder vaak voor om meer IT-werkzaamheden uit te besteden dan voorgaande jaren. De groei van IT-sourcing vlakt af. Dit blijkt uit de IT Outsourcing Study 2018 van adviesbureau Quint Wellington Redwood en onderzoeksbureau Whitelane waarover AG Connect als eerste publiceert.

Van de 200 ondervraagden zegt 42 procent meer te willen gaan outsourcing dan twee jaar eerder. Voorgaande jaren was dit percentage rond de vijftig procent, zegt Alex van den Bergh, bij Quint Wellington Redwood verantwoordelijk voor de adviesdienstverlening op gebied van IT-outsourcing. Hij is niet verbaasd over de afvlakking van het groeipercentage. “Ik wist dat het ging gebeuren, maar niet wanneer het zou zijn.”

Grote organisaties hebben inmiddels alles wel uitbesteed, zegt Van den Bergh. “Middelgrote bedrijven zijn goed op weg. Al zijn er een paar segmenten waar uitbesteding nog niet zo vaak plaatsvindt, de zorg bijvoorbeeld. En in het midden- en kleinbedrijf zie je twee uitersten: bedrijven zonder legacy – die weten bij wijze van niet eens wat hosting is, want werken al vanaf het begin in de cloud – en bedrijven die nog vastzitten in oude pakketten en serverkasten.”

Naast dat steeds minder bedrijven zeggen meer uit te besteden, zeggen ook iets meer organisaties weer te gaan insourcen. Tien procent van de ondervraagden zegt minder elders neer te zetten de komende twee jaar. “Dat gebeurt vooral op het gebied van softwareontwikkeling. Bedrijven die agile gaan ontwikkelen willen meer controle hebben over de teams. Zij nemen bepaalde key spelers zelf in dienst”, zegt Van den Bergh. En een beweging is dat organisaties die al werkten in een bepaald land, maar dan via een externe partij, er nu voor kiezen om eigen captive centers op te zetten in het land van offshoring. “Die zeggen nu bijvoorbeeld: we maken ons eigen centrum in India. We zijn groot genoeg om dat zelf te doen. Dat kan je alleen je substantiële omvang hebt, multinationals bijvoorbeeld.”

Kostenreductie minder belangrijk

Die afvlakking van groei heeft sterk te maken met de reden waarom bedrijven willen outsourcen. Kostenreductie wordt steeds minder belangrijk gevonden. In het onderzoek van dit jaar staat deze reden voor het eerst op een derde plek; vier jaar geleden was het nog de primaire reden voor organisaties om hun IT-infrastructuur elders neer te zetten. 63 procent van de ondervraagde organisaties noemt nu focus op de core business als de reden om te kiezen voor IT-uitbesteding. Daarna volgt de verbetering van dienstverlening, genoemd door 53 procent. Van den Bergh: “Primaire reden voor outsourcing is ontzorg mij en zorg dat de kwaliteit goed is.”

Vijf jaar geleden kozen organisaties alleen voor het uitbesteden van IT-werkzaamheden als het goedkoper of beter was. “Dat is nu andersom”, zegt Van den Bergh. “Organisaties doen het in principe niet zelf, tenzij het inherent beter of goedkoper is om het zelf te doen.” En dat is het in de praktijk niet vaak meer. “Datacenters en hosting is een spel van schaal en knowhow en een it-leverancier doet dit voor honderden, duizenden, tienduizenden bedrijven tegelijk. Die heeft betere schaal en knowhow dan de klant.”

Toch zijn er ook wel uitzonderingssituaties, zegt Van den Bergh. “Een klant met een datacenter met hardware die al is afgeschreven, waar goed is geautomatiseerd en van enigszins voldoende schaal is, kan nog steeds kosteneffectief zijn. Maar dat komt steeds minder voor.”

Het onderzoek van Quint en Whitelane richt zich op de grotere contracten van tenminste een miljoen US-dollar per jaar. Aan het onderzoek namen meer dan 200 organisaties deel, er worden 520 unieke IT-outsourcingscontracten beoordeeld. Het gaat niet alleen over de uitbesteding van infrastructuur- & datacenter, netwerkdiensten, werkplek en applicaties, ook de contracten voor clouddiensten (met name SaaS) zijn meegenomen.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.