Loopbaan

Carriere
Computer

'Nederlandse ICT’ers vaak bovengemiddeld digitaal vaardig'

Nederlanders in kopgroep digitale vaardigheden.

Computer © CC0 Pixabay StartupStockPhotos
14 februari 2020

Nederlanders in kopgroep digitale vaardigheden.

83 procent van de ICT-professionals in Nederland beheerst meer dan de digitale basisvaardigheden. Dat blijkt uit nieuw gepubliceerde cijfers door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland steekt hiermee flink boven het Europese gemiddelde van 56 procent uit. Niet alleen de ICT’ers scoren goed, 50 procent van alle Nederlanders beheerst meer dan de basis digitale vaardigheden, waarmee we in Europa tot de kopgroep behoren.

Het CBS heeft onderzoek gedaan naar de digitale vaardigheden van Europeanen. Op basis van de resultaten wordt er geconcludeerd of iemand minder dan basis-, basis- of meer dan basisvaardigheden beheerst. Nederlandse ICT'ers doen het volgens de resultaten erg goed: maar liefst 99 procent heeft heeft de basis of meer dan de basis digitale vaardigheden onder de knie.

Toch scoren een aantal landen hoger. Zo doet Spanje het net iets beter dan Nederland. Daar geldt dit voor alle ICT'ers. Beide landen scoren aanzienlijk hoger dan het Europese gemiddelde, van 82 procent.

Dit gemiddelde wordt waarschijnlijk naar beneden getrokken door Roemenië, waar slechts 54 procent van de ICT-professionals minimaal de basisvaardigheden beheerst. 

Wat is bovengemiddeld?

In Nederland heeft 83 procent van de ICT-professionals meer dan alleen de digitale basisvaardigheden. Maar wat wordt er daaronder verstaan? Het CBS heeft de digitale vaardigheden verdeeld onder vier categorieën: informatie, communicatie, computer/online diensten en software. De vaardigheden worden als meer dan basis bestempeld als iemand ongeveer de helft of meer van de gestelde vragen in een deelgebied met ‘ja’ beantwoordt.

De 17 procent die niet bovengemiddeld scoort, is dus niet per se slechter in zijn werk. Maarten Bloem, onderzoeker bij het CBS vertelt dat de scores onderling erg kunnen wisselen. “Iemand heeft bijvoorbeeld een specialisatie in software, maar weet niets af van communicatie. Dan kan in de resultaten naar voren komen dat diegene gemiddelde vaardigheden heeft.”

We deden het altijd beter

Niet alleen ICT'ers, maar eigenlijk alle Nederlanders scoren op het gebied van digitale vaardigheden beter dan het Europese gemiddeld. 50 procent van de Nederlanders beheerst meer dan de basis digitale vaardigheden, tegenover het gemiddelde van 33 procent in Europa. Echt een verrassing is dat echter niet: Nederland scoort al heel lang hoger dan het gemiddelde. In 2015 had 43 procent van de Nederlanders meer dan de basisvaardigheden onder de knie.

Dit jaar scoren we het hoogst op het deelgebied informatie, met een aandeel inwoners van 89 procent. Onder informatie wordt bijvoorbeeld het opzoeken van informatie op het internet en het opslaan van bestanden en foto’s in de cloud verstaan.

Op het gebied van communicatie en computers/online scoort Nederland ook goed. Respectievelijk 83 en 81 procent beheerst deze vaardigheden goed. Dat is een groot verschil met de laagst scorende landen: Roemenië en Bulgarije scoren slechts rond de 10 en 11 procent.

Meer moeite met software

Veel Nederlanders hebben wel nog moeite met software, waar het gebruik van kantoorsoftware of computerprogramma's onder valt. Ook het zelf schrijven van software behoort tot dit deelgebied. Net iets meer dan de helft van de Nederlanders beheerst meer dan de basisvaardigheden software. 

Ook is er een groot verschil te zien tussen jonge en oude inwoners. Waar meer dan driekwart van jongeren tussen 16 en 25 jaar meer dan de basisvaardigheden beheerst, blijven de ouderen tussen de 65 en 75 jaar achter met 18 procent. Daarnaast is er gekeken naar opleidingsniveau en digitale vaardigheden. Van de hoogopgeleiden heeft bijna 70 procent meer dan de basisvaardigheden waar de laagopgeleiden een aandeel hebben van minder dan de helft, met 30 procent.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.