Loopbaan

Carriere
IT coryfeeen

Nederlandse coryfeeën

Vier IT’ers die wereldwijd het verschil maakten.

© De Beeldredactie
28 november 2016

IT is niet iets dat vanuit de VS over ons heen rolt. Nederlanders spelen een cruciale rol, niet alleen in de acceptatie in ons land, maar ook met baanbrekend werk of dito vindingen. Deze vier Nederlanders stonden aan de basis van cruciale ontwikkelingen in de Nederlandse IT. Het grote geld hebben ze er niet mee verdiend. Maar dat ambieerden ze ook niet.

Teus Hagen

Teus Hagen
Teus Hagen

CV

Teus Hagen (71), werkte van 1975 tot 1985 bij het Mathematisch Centrum als hoofd van het computerlab. Daarna een jaar bij Ace en van 1986 tot 1997 bij Océ. In 1978 richtte hij de NLUUG op en in 1983 de EUUG, later EurOpen genaamd. In 1982 richtte hij EUnet op. Van 1997 tot 2007 was hij voorzichter en directeur van de Stichting NLnet. In 2013 werd hij opgenomen in de Internet Hall of Fame. In 2008 ging hij met pensioen. Sindsdien is hij zeer actief voorvechter voor het milieu.

Voortrekkersrol internet in Nederland

Teus Hagen is één van de vier Nederlanders die is opgenomen in de Internet Hall of Fame. Genoeg reden daarvoor: oprichter van de Nederlandse en de Europese Unix Gebruiker Groep, startte met de bouw van het Europese Unix Network (EUnet) en was voorzitter van Stichting NLnet, de initiatiefnemer en eigenaar van de eerste Nederlandse internet service provider NLnet. 

Terugkijkend vindt hij de gevolgen niet allemaal even positief. “Het is goed dat we iets gebouwd hebben waar we niet meer zonder kunnen. Slecht is dat we de privacy- en veiligheidsrisico’s niet vroeg genoeg hebben onderkend. Daardoor is het een puinhoop geworden. Echt een punt van zorg is dat er geen mogelijkheden zijn om dit alsnog in goede banen te leiden. “

Teus is 71 en nu 8 jaar met pensioen. Hij houdt zich zeer actief bezig met het milieu, maar geeft ook nog gastcolleges aan hogescholen. “Wat mij erg tegenvalt is dat mensen zo aan de buitenkant blijven met techniek. Ook die HBO-studenten. Dat zijn de engineers die straks voor de veiligheid moeten zorgen en hun bazen moeten overtuigen waarom dat zo belangrijk is. Maar de meesten zijn niet geïnteresseerd in wat er nu achter die knoppen zit. Dat is teleurstellend èn zorgelijk.” 

Rijk is hij niet geworden. “Daar heb je toch niets aan. Ik vind het vooral fijn dat ik technisch genoeg middelen en vaardigheden tot mijn beschikking heb om te gebruiken. Ik ontvang bijvoorbeeld mail op mijn eigen server. Voor mij geen Gmail of Hotmail! Dit is veel veiliger. En hier in huis is echt alles geautomatiseerd – het licht, de tv. Nadeel is wel dat degene die hier de planten water gaf als wij op vakantie waren er niet meer in wil omdat ze het een spookhuis vindt. Nou ja, we hebben nu gewoon geen planten meer.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!