Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse banken wederom digitaal onder vuur

Zowel de ABN AMRO als de Rabobank kampten donderdagmiddag met DDoS-aanvallen. De beide banken konden uren achtereen niets betekenen voor hun klanten als het ging om internetbankieren, mobiel bankieren of het bereikbaar houden van de website.
internetbankieren
© CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original
CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped fro

De problemen begonnen als eerste bij ABN AMRO, de bank kreeg rond het middaguur te kampen met de aanvallen en gaf pas rond acht uur in de avond het sein ‘brand meester’. Intussen waren alle online diensten van de bank moeilijk tot niet bereikbaar geweest voor hun klanten. De afgelopen dagen waren de mobiele diensten van ABN AMRO ook al onbruikbaar, maar in die gevallen ging het om een technische storing.

Grote impact

Rond zeven uur kreeg ook de Rabobank te maken met golven van DDoS-aanvallen. Rabobank-woordvoerder Margo van Wijgerden spreekt over herhaaldelijke aanvallen; “Het ging op en af. Met hele vervelende gevolgen voor onze klanten.” Van Wijgerden trok de vergelijking met de massale aanvallen op verschillende banken en instanties in januari. “De impact was groot, zowel voor ons als onze klanten. In de gevolgen voor de dienstverlening was de impact hetzelfde als in het begin van het jaar, al kan ik geen inhoudelijke uitspraken doen over de zwaarte van de aanvallen zelf.” 

Vanuit welke hoek de aanvallen worden opgezet is volgens Van Wijgerden niet duidelijk. “Wij hebben nog geen idee waar dit vandaan komt. Dat is ook meer iets voor Justitie. Uiteraard hebben wij aangifte van deze aanvallen gedaan en Justitie heeft de zaak nu in behandeling.”

Aan het einde van de avond waren de aanvallen op beide banken voorbij en konden zij hun dienstverlening weer volledig hervatten. 
 

Op dit moment ervaren we problemen met Rabo Mobielbankieren en Rabo Internetbankieren. We doen er alles aan om dit zo snel mogelijk op te lossen. Excuses voor het ongemak! pic.twitter.com/rDO6acn16M — Rabobank (@Rabobank) May 24, 2018

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in