Innovatie & Strategie

Wetenschap
Nanotechnologie

Nederlands bedrijf investeert miljoenen in nanotechnologie

Nieuwe mogelijkheden voor schone energie

Dysprosium atomen (groen) op het oppervlak van nanopartikels kunnen slechts twee kanten op spinnen © ETH Zurich / Université de Rennes
29 september 2020

Nieuwe mogelijkheden voor schone energie

Het Nederlandse bedrijf Koolen Industries heeft geïnvesteerd in Kraftblock, een Duits bedrijf dat nanotechnologie inzet voor oplossingen met schone energie. Er is een bedrag van 3 miljoen euro betaald.

Met nanotechnologie is het mogelijk om nieuwe manieren te ontwikkelen voor het opslaan en transporteren van schone energie als warmte.

“Energieopslag speelt een belangrijke rol in het verminderen van de uitstoot van de industrie en het overschakelen op schone energie. De technologie van Kraftblock maakt beide doelen haalbaar”, zo meldt CEO Kees Koolen van Koolen Industries.

CO2-uitstoot verminderen

Kraftblock heeft een thermisch energieopslagsysteem dat wordt ingezet om overtollige warmte op te vangen en te hergebruiken als energie voor productie. De warmte is volgens Koolen Industries een onvermijdelijk bijproduct is van industriële activiteiten. Met de oplossing van Kraftblock kunnen bedrijven hun CO2 uitstoot aanzienlijk verminderen.

Daarnaast wordt het systeem op basis van nanotechnologie gebruikt om door zonnepanelen of windmolens opgewekte elektriciteit om te zetten in warmte en deze op te slaan. "Het door Kraftblock ontwikkelde granulaat slaat temperaturen op tot 1.300 graden. Dankzij de modulaire bouw is het opslagsysteem zeer kostenbesparend en eenvoudig op te schalen naar individuele behoeften", zo laat het bedrijf weten.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.