Beheer

Privacy
Stop watching me

Nederlanders waken meer over privégegevens op internet

Nederlanders voorzichtig met delen gegevens.

© Pixabay CC0 Public Domain
9 februari 2021

Nederlanders voorzichtig met delen gegevens.

Nederlanders zijn voorzichtiger geworden met het delen van hun persoonsgegevens op internet. Vooral hun locatiegegevens geven ze liever niet zomaar meer weg als ze aan het internetten zijn. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête onder 6500 mensen van 12 jaar of ouder.

Negen op de tien internetgebruikers nam in 2020 naar eigen zeggen maatregelen om hun persoonlijke gegevens op internet te beschermen, tegen acht op de tien in 2016. Nederlanders zijn vergeleken met inwoners van andere landen in de Europese Unie het voorzichtigst met het online delen van privégegevens.

De statistici zien dat internetters op allerlei manieren waakzamer zijn geworden en vooral terughoudend zijn geworden met het delen van locatiegegevens. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een app die de stappen telt als mensen aan het wandelen zijn. Driekwart had in 2020 de toegang tot zulke informatie wel eens geheel of gedeeltelijk geweigerd. Vier jaar eerder was dat nog de helft. Ook controleren mensen vaker de veiligheid van websites, lezen ze privacyverklaringen en staan ze niet zomaar meer toe dat hun gegevens voor commerciële doeleinden worden gebruikt.

Mensen die meer ervaring hebben met internet, computers, tablets of smartphones zijn doorgaans meer geneigd om hun gegevens af te schermen. Ouderen zijn hier het minst mee bezig. Toch schermt driekwart van de internettende 65-plussers persoonlijke informatie actief af.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Guus Brugman 09 februari 2021 17:03

"Nederlanders zijn voorzichtiger geworden met het delen van hun persoonsgegevens op internet." Nu de overheid nog.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.