Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlanders waken meer over privégegevens op internet

Nederlanders zijn voorzichtiger geworden met het delen van hun persoonsgegevens op internet. Vooral hun locatiegegevens geven ze liever niet zomaar meer weg als ze aan het internetten zijn. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête onder 6500 mensen van 12 jaar of ouder.
Windows 10 privacy
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Negen op de tien internetgebruikers nam in 2020 naar eigen zeggen maatregelen om hun persoonlijke gegevens op internet te beschermen, tegen acht op de tien in 2016. Nederlanders zijn vergeleken met inwoners van andere landen in de Europese Unie het voorzichtigst met het online delen van privégegevens.

De statistici zien dat internetters op allerlei manieren waakzamer zijn geworden en vooral terughoudend zijn geworden met het delen van locatiegegevens. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een app die de stappen telt als mensen aan het wandelen zijn. Driekwart had in 2020 de toegang tot zulke informatie wel eens geheel of gedeeltelijk geweigerd. Vier jaar eerder was dat nog de helft. Ook controleren mensen vaker de veiligheid van websites, lezen ze privacyverklaringen en staan ze niet zomaar meer toe dat hun gegevens voor commerciële doeleinden worden gebruikt.

Mensen die meer ervaring hebben met internet, computers, tablets of smartphones zijn doorgaans meer geneigd om hun gegevens af te schermen. Ouderen zijn hier het minst mee bezig. Toch schermt driekwart van de internettende 65-plussers persoonlijke informatie actief af.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in