Management

Security
cyberaanval

Nederlander vreest digitale oorlog

Nederland een van de vier landen waar cyberwar op nummer 1 staat in lijst grootste dreigingen.

© Wikimedia Commons Pixabay
12 februari 2019

Nederland een van de vier landen waar cyberwar op nummer 1 staat in lijst grootste dreigingen.

Cyberaanvallen door andere landen vormen voor Nederlanders de grootste dreiging in de wereld.

Bijna driekwart vindt digitale oorlogsvoering een groot gevaar. Zo'n drie jaar geleden was dat ongeveer de helft.

Verder maken Nederlanders zich veel zorgen over klimaatverandering (70 procent) en Islamitische Staat (67 procent). Ongeveer een kwart van de Nederlanders is bezorgd over de wereldeconomie.Volgens een wereldwijde enquête van Pew Research Center is Nederland een van de vier landen in de wereld waar mensen cyberaanvallen op de eerste plek zetten. Ook Amerikanen, Japanners en Zuid-Afrikanen vinden digitale aanvallen de grootste dreiging.

In dertien landen vrezen mensen vooral klimaatverandering. Dat zijn bijvoorbeeld Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Canada, Australië en Kenia. Frankrijk, Italië, Rusland, Tunesië en Israël zijn landen die vooral bang zijn voor IS. Van de 26 onderzochte landen is Polen het enige dat Rusland als grootste dreiging noemt.

Mensen die aanhanger zijn van de politieke stroming die op het moment van peiling de macht in handen heeft, zijn eerder geneigd te verklaren dat de overheid zich voldoende heeft voorbereid op cyberaanvallen, volgens Pew. Een uitgesproken voorbeeld daarvan doet zich voor in de Verenigde Staten waar 61 procent van de Republikeinen denkt dat het land voldoende beschermd is tegen cybergeweld terwijl slechts 47 procent van de Democraten die mening is toegedaan. Er is in het algemeen iets meer vrees dat nationale beveiligingsdata uitlekken in een cyberaanval dan dat er problemen ontstaan door ontwrichting van publieke infrastructuur en verkiezingen.

Aan het onderzoek van Pew deden 27.612 mensen uit 26 landen mee in de periode mei tot augustus.vorig jaar.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.