Beheer

Security
Politie

Nederlander die miljarden inloggegevens verkocht opgepakt

'22-jarige Arnhemmer betrokken bij website We Leak Info.'

© CC BY-SA 2.0 - Flickr Ramon Vasconcellos
17 januari 2020

'22-jarige Arnhemmer betrokken bij website We Leak Info.'

De Nederlandse politie heeft afgelopen woensdag een 22-jarige man uit Arnhem opgepakt. De man wordt ervan verdacht ongeveer 12 miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden te hebben aangeboden op de website WeLeakInfo.com. De arrestatie is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Nederlandse politie, de Britse National Crime Agency, de FBI en het Bundeskriminalamt.

Het cybercrimeteam van de politie-eenheid Oost-Nederland begon een zelfstandig onderzoek nadat het een tip kreeg door de Nationale Crime Agency. Als onderdeel van dat onderzoek heeft de politie twee woningen in Arnhem doorzocht en de man gearresteerd, schrijft de politie op zijn website.

In de woning van de verdachte vond de politie professionele apparatuur waarmee de man diensten aanbood via We Leak Info. Gebruikers van die website konden de gestolen inloggegevens tegen betaling inzien en downloaden. Een abonnement op de website kostte volgens de Britse justitie ongeveer 2 dollar per dag. 

De inloggegevens komen uit ongeveer 10.000 eerdere datalekken. Bij welke diensten en sites de accounts en bijbehorende wachtwoorden horen, kan de politie nog niet zeggen. "In de komende maanden gaan we de in beslag genomen data verder onderzoeken, op dit moment kunnen we hier nog geen details over naar buiten brengen", laat een woordvoerder weten.

Website offline, onderzoek loopt nog

De Arnhemmer wordt door de politie verdacht van het bezitten en aanbieden van gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden. Ook zou de man een ondersteunende rol gespeeld hebben op het gebied van cybercriminaliteit, aldus de politie. Daarom is het belangrijk dat hij is opgepakt: volgens de teamleider van het cybercrimteam zijn dergelijke mensen een belangrijke schakel bij het aanpakken van cybercriminelen.

De website We Leak Info is door de FBI offline gehaald. Bij het internationale onderzoek is ook een 22-jarige man uit Noord-Ierland aangehouden. De twee aangehouden verdachten zouden samen enkele honderdduizenden euro's aan We Leak Info verdiend hebben.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.