Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland zakt één plaats op innovatie-ranglijst

De wereldwijde innovatie-index van Bloomberg vertoont opvallende verschuivingen ten opzichte van vorig jaar. Zo zakt Nederland een plaats in de top 18 en valt de VS uit de top 10.
innovatieranglijst Bloomberg 2018
© Bloomberg
Bloomberg

De demotie van de Verenigde Staten is de eerste keer dat het land buiten de top tien staat in de zes jaar dat deze innovatie-ranglijst bestaat. Opvallende stijgers zijn Singapore, Frankrijk en Ierland. Deze landen zijn respectievelijk drie, twee en drie posities gestegen en bekleden daarmee respectievelijk de derde, negende, en dertiende plaats.

België doet het beter

Nederland is één punt afgezakt en staat op positie zestien. Daarmee bevindt ons land zich onder België, dat één plaats gezakt is naar de veertiende plaats. Ook Ierland scoort dus beter op innovatiegebied met zijn dertiende positie. Duitsland doet het flink beter: ons buurland staat op de vierde plaats, wat één plek lager is dan vorig jaar.

De nummer één is net als de afgelopen vijf jaar Zuid-Korea. Het thuisland van patentreus Samsung wordt gevolgd door Zweden dat ten opzichte van 2017 gelijk is gebleven in de ranglijst. De nummer drie in de 2018 Bloomberg Innovation Index is de sterke stijger Singapore.

Snelstijger: Italië

In de top twintig wordt Nederland direct gevolgd door Groot-Brittannië, stilstaand op de zeventiende plaats. Daarna komen Australië (stabiel op de achttiende plaats) en China (twee posities gestegen naar nummer negentien). Nieuw binnen in de top twintig is de snelle stijger Italië die maar liefst vier punten is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

innovatieranglijst Bloomberg 2018
innovatieranglijst Bloomberg 2018

Deze innovatie-index van persbureau en financieel dienstverlener Bloomberg geeft landen punten op basis van zeven criteria. Daaronder bevinden zich de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D), maar ook de concentratie van high-tech bedrijven met een beursnotering. De data is afkomstig van Bloomberg zelf, plus de International Labour Organization, het IMF (International Monetary Fund), de Wereldbank, de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) en de WIPO (World Intellectual Property Organization).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in