Branche

Nederland zakt af in digitale innovativiteit

24 februari 2015
Door de grote bezuinigingen sinds 2010 heeft Nederland flink terrein verloren op het gebied van digitale innovatie. Investeerders keren zich hierdoor af van Nederland.

Dat blijkt uit de Digital Evolution Index (DEI) van de Fletcher School, een onderdeel van Tufts University. In deze index van de 50 belangrijkste landen wereldwijd op digitaal gebied is gemeten in hoeverre ze klaar zijn voor een digitale economie. Nederland liep daarbij altijd voorop en staat ook nu nog in de top 10 van landen als het gaat om het niveau van digitale evolutie. Maar de prestaties op dit gebied daalden veruit het sterkst in Nederland. De onderzoekers stellen dat Nederland het risico loopt achterop te raken.
Nederland is volgens deze index al sinds 2010 geen aantrekkelijke plek meer voor start-ups en private investeerders. Dat komt vooral door de grote bezuinigingsmaatregelen die de overheid eind 2010 nam. Die leidden tot een stagnatie en zelfs daling van de inkopen van consumenten, waardoor investeerders zich op andere landen richtten.

De onderzoekers hebben nog wel een advies voor Nederland. “Je kunt nog een flink herstel boeken door te profiteren van de toegenomen regionale integratie; verkoop producten over alle nationale grenzen heen aan de ruim een half miljard consumenten in de steeds uitbreidende EU.”


 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.