Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
AI

Nederland wil AI-kennisvoorsprong

Speciale coalitie kondigt stappenplan aan rondom kunstmatige intelligentie.

AI © Wikimedia,  Alejandro Zorrilal Cruz
18 juli 2019

Speciale coalitie kondigt stappenplan aan rondom kunstmatige intelligentie.

Om te zorgen dat Nederland bijblijft in de race rond Artificiële Intelligentie (AI) wordt in oktober de Nederlandse AI Coalitie opgericht. Deze coalitie van bedrijven, wetenschappers en overheid moet zorgen voor een gezamenlijke aanpak nu tal van landen hard aan de weg timmeren en een voorsprong nemen bij het aantrekken van talent en de ontwikkeling van nieuwe AI-toepassingen.

Het idee voor de vorming van één Nederlandse AI-coalitie komt van de Taskforce AI die is opgezet door MKB-Nederland, VNO-NCW, TNO, de VSNU en het ministerie van EZK en waar partijen als Seedlink, Philips, IBM, Ahold Delhaize en Topteam Dutch Digital Delta in participeren. Na de zomer komt de Rijksoverheid met een nationale AI-visie, maar als schot voor de boeg doen de initiatiefnemers achter de AI Coalitie alvast een aantal praktische voorstellen:

  • Er moet één nationaal AI kennis- en innovatienetwerk komen
  • Het wil een Europees topcentrum naar Nederland halen
  • De realisatie van een grootschalig om- en bijscholingsprogramma

‘Juist Nederland kan een unieke en mensgerichte aanpak ontwikkelen als we daar gezamenlijk de schouders onder zetten. Daarmee laten we AI werken voor elke Nederlander’, schrijven de initiatiefnemers in het document ‘Samen bouwen aan onze (digitale) toekomst met Artificiële Intelligentie’.

Kennis- en innovatienetwerk

De vorming van één nationaal AI kennis- en innovatienetwerk moet alle versnipperde AI-initiatieven en onderzoekscentra gaan verbinden en zorgen dat er beter wordt samengewerkt. Ook moet er ruimte komen voor meer dan 400 extra onderzoekers. Het nieuwe centrum moet zorgen dat er slimmer en verantwoorder data wordt gedeeld en gebruikt. “Zo kunnen we komen tot nieuwe toepassingen in sectoren waar we traditioneel sterk in zijn, zoals de water-, de zorg- en de agrosector en waar we echt nog een voorsprong kunnen opbouwen”, aldus de initiatiefnemers, waaronder werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, onderzoeksinstituut TNO en het ministerie van Economische Zaken.

Grootschalig om- en bijscholingsprogramma

Verder moet Nederland inzetten op een grootschalig om- en bijscholingsprogramma op het gebied van AI. De verwachting is dat circa 3 miljoen Nederlanders een bijscholing nodig hebben nu de ontwikkelingen rondom AI onze manier van werken drastisch gaan veranderen komende jaren. “Het huidige scholingsaanbod speelt hier bij lange nog niet op in. Slechts 10% van de scholing is nu bijvoorbeeld gericht op noodzakelijke digitale vaardigheden, terwijl de ontwikkelingen op digitaal vlak razendsnel gaan”, aldus de initiatiefnemers.

Tot slot wil de coalitie zich inspannen om een Europees topcentrum voor AI-onderzoek naar Nederland te halen. “Dit kan de relatief goede uitgangspositie van Nederland op AI-terrein verder versterken en bovendien werken als een magneet voor nieuw talent en nieuwe bedrijvigheid.”

Partijen die mee willen doen aan de nieuwe coalitie kunnen zich melden via info@aicoalitie.nl. Zo’n 60 partijen hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn om mee te doen aan de lancering in oktober.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.