Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
kunstmatige intelligentie

Nederland telt drie AI-organisaties. Maar waarom eigenlijk?

Hoe vullen de Nederlandse AI Coalitie, Kickstart AI en de ICAI elkaar aan?

© CC BY 2.0 - Flickr.com Gwydion M. Williams
21 november 2019

Nederland kent sinds oktober een echte Nederlandse AI Coalitie, waarin organisaties samen worden gebracht om Nederlandse activiteiten binnen kunstmatige intelligentie (AI) te stimuleren. Maar dit is niet de enige groep met een dergelijke doelstelling. Er zijn er zelfs drie, die elkaar op verschillende punten aanvullen.

De Nederlandse AI Coalitie (NLAIC) werd begin oktober opgericht om AI-activiteiten te stimuleren. De Coalitie brengt daarvoor organisaties en wetenschappers samen, die zich gezamenlijk op vijf horizontale onderwerpen richten: talent en human capital, research en innovatie, data delen, maatschappelijke acceptatie en inclusie, en startups en scale-ups. 

Slechts twee dagen later werd ook Kickstart AI aangekondigd, een initiatief van Ahold Delhaize, ING, KLM, NS en Philips. Zij willen samen “het AI-ecosysteem in Nederland een impuls geven door de ontwikkeling van AI-technologie te bevorderen en te versnellen en door AI-talent in het land te stimuleren.”

En dan is er ook nog het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), een nationaal netwerk opgericht door de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Het netwerk richt zich op de ontwikkeling van AI-technologie en -talent met kennisinstituten, de industrie en de overheid. 

Deze drie organisaties richten zich op het oog op ongeveer hetzelfde: het stimuleren van AI in Nederland door partijen samen te brengen en AI-oplossingen te ontwikkelen. Toch zijn er wel degelijk verschillen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!