Beheer

Security
password

'Nederland scoort wereldwijd het beste op wachtwoordgebied'

Bedrijven hebben nog steeds last van hergebruik wachtwoorden.

© Pixabay
10 oktober 2019

Bedrijven hebben nog steeds last van hergebruik wachtwoorden.

Nederland scoort wereldwijd het beste als het gaat om wachtwoord-security. In het derde Global Password Security Report van wachtwoordbeheer-app LastPass kreeg Nederland namelijk een score van 56 procent. Ons land heeft bijvoorbeeld een hoog gebruik van multifactor authentication (MFA). Wereldwijd laat het gebruik van wachtwoorden en MFA echter nog wel wat te wensen over.

Voor het derde Global Password Security Report van LastPass onderzocht het bedrijf ruim 47.000 organisaties die LastPass gebruiken. De zogeheten Benchmark Security Score werd vorig jaar geïntroduceerd. Deze score wordt gebaseerd op het aantal hergebruikte wachtwoorden, het aantal websites die als 'kwetsbaar' gemarkeerd zijn wegens datalekken en het gebruik van MFA. Ook wordt gekeken naar hoeveel zwakke wachtwoorden er gebruikt worden, wat de gemiddelde sterkte van ieder wachtwoord is en hoe sterk gedeelde wachtwoorden zijn. 

Nederland staat dit jaar dus bovenaan. De Benchmark Security Score van dit jaar is een procentpunt hoger dan die van vorig jaar. Duitsland stond vorig jaar met 56 procent bovenaan, maar moest een procentpunt inleveren en komt nu op de tweede plaats uit. Zweden ziet zijn score ook met een procentpunt dalen en staat op plek drie. 

85 wachtwoorden per persoon

Het rapport stelt dat steeds meer bedrijven wel investeren in toegangsbeveiliging, maar dat er nog meer werk voor de boeg is. Zo blijken werknemers regelmatig wachtwoorden her te gebruiken. De gemiddelde werknemer gebruikt een wachtwoord zelfs dertien keer opnieuw. Dit probleem doet zich met name voor bij bedrijven met minder dan duizend werknemers, stelt het rapport. 

In bedrijven met maximaal 25 werknemers worden wachtwoorden gemiddeld 14 keer gebruikt, tegenover vier keer per persoon bij bedrijven met meer dan duizend werknemers. Medewerkers van kleinere bedrijven moeten echter ook veel meer passwords onthouden. Daar gaat het om 85 wachtwoorden per persoon, tegenover 25 per persoon bij grotere organisaties. 

In Nederland moeten werknemers gemiddeld 67 passwords per persoon beheren. Bij onze zuiderburen ligt dat aantal veel hoger: de Belgen managen gemiddeld 112 wachtwoorden per persoon. Zweden heeft het laagste aantal, namelijk 50 per persoon. 

MFA-gebruik niet voldoende

Ook het gebruik van MFA laat nog wat te wensen over. Hoewel het aantal bedrijven wereldwijd met werknemers die MFA gebruiken is gestegen, gaat het nog altijd om slechts 57 procent. De meeste oplossingen (95 procent) zijn software-matig, zoals een mobiele app. Slechts 1 procent gebruikt biometrische oplossingen. 

In Nederland ligt het aantal bedrijven die deze techniek gebruikt voor extra security echter wel hoger dan in andere landen. Volgens LastPass staat Nederland namelijk met 41 procent van de bedrijven op de tweede plek wereldwijd. Het gebruik van MFA komt het meeste voor in Denemarken (46 procent). Zwitserland neemt met 38 procent de derde plaats in. 

Ook zijn er flinke verschillen te zien tussen branches als het gaat om MFA-gebruik. Binnen de technologie- en software-sector ligt dat gebruik op 37 procent, tegenover slechts 20 procent in de juridische sector. Bedrijven met meer werknemers gebruiken MFA ook meer dan kleinere bedrijven. 87 procent van de organisaties met meer dan 10.000 werknemers gebruikt MFA, terwijl dat bij bedrijven met minder dan 25 werknemers slechts 27 procent is. 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.