Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland heeft nu drie miljoen glasvezelaansluitingen

Vrijdag wordt in Nederland de drie miljoenste glasvezelaansluiting gelegd. Dit gebeurt op het platteland, iets waar betrokken partijen erg tevreden over zijn. Vorig jaar zijn er in heel Nederland 200 duizend glasvezelaansluitingen bijgekomen.
aanleg glasvezelnetwerk
© Reggefiber
Reggefiber

Het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland wordt bijgehouden door onderzoeksbureau Stratix. In 2018 zijn er dus 200 duizend gelegd, een verdubbeling ten opzichte van 2017. In de afgelopen vijf jaar zijn er ongeveer één miljoen aansluitingen bijgekomen. Vandaag wordt de drie miljoenste glasvezelaansluiting gelegd, bij een zorgboerderij in het buitengebied van het Gelderse Aalten. Eind dit jaar is het hele buitengebied van de Achterhoek voorzien van glasvezel, beloven de betrokken partijen.

Meer glasvezelaansluitingen op het platteland

Glasvezel is vooral interessant voor huishoudens en bedrijven buiten steden en dorpen. Zij hebben vaak geen toegang tot snel draadloos of bekabeld internet en zitten met traditioneel kabelinternet of ADSL. Een glasvezelaansluiting biedt een veel hogere up- en downloadsnelheid. Volgens Michiel Admiraal, directeur van Glasvezel buitenaf, zijn er in Nederland nog zo'n 150 duizend plattelandsadressen zonder glasvezelaansluiting. De komende jaren moeten ook die toegang krijgen tot het snelle internet. Het is niet duidelijk wanneer het glasvezelnetwerk landelijk dekkend is.

Providers maken haast met glasvezel

Er zijn verschillende providers bezig met het aanleggen van glasvezelaansluitingen, zowel in buitengebieden als in dorpen en steden. Reggefiber, VodafoneZiggo en T-Mobile leggen door heel Nederland aansluitingen aan. KPN sprak onlangs de ambitie uit om in de loop van dit jaar gemiddeld 6500 huishoudens per week aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Dit netwerk wordt open, wat betekent dat concurrerende providers tegen een vergoeding gebruik mogen maken van het netwerk. VodafoneZiggo heeft beloofd dat heel de stad Utrecht in 2020 over een 1Gbps-glasvezelnetwerk beschikt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in