Innovatie & Strategie

Governance
mona keijzer

Nederland gaat samenwerken met Japan op high tech-gebied

Kansen voor agrosector en fintech

Mona Keijzer, staatsecretaris EZK © Rijksoverheid
11 februari 2021

Kansen voor agrosector en fintech

Nederland en Japan gaan een samenwerking aan voor het versterken van hun smart industry. Dat is afgesproken tijdens een driedaagse virtuele handelsmissie. Bijna zeshonderd Nederlandse en Japanse bedrijven, kennisinstellingen en organisaties waren daarbij aanwezig. Met name voor de agrosector en in de fintech-wereld lijken er kansen te liggen.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) leidde de missie. Ze is verheugd dat deze heeft geleid tot samenwerking. “Japan zet sterk in op digitale technologie voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en realiseren van economische groei. Daarom is er veel interesse in Nederlandse expertise in sectoren als innovatieve landbouw, financiële dienstverlening, hightech industrie en online marketing. De missie heeft geleid tot concrete samenwerkingen op gebieden als smart industry en fintech. Veel deelnemers hebben bovendien contacten gelegd met branchegenoten of investeerders om het gezamenlijk ontwikkelen van producten of diensten te gaan verkennen", zo meldt ze in een persbericht.

Meer onderzoek

Ook hebben beide landen afgesproken om te onderzoeken of toeleveranciers van high tech industrie elkaar kunnen aanvullen. Japanse bedrijven gaven aan graag te willen samenwerken met onder andere Brainport Industries in Eindhoven en 3D Makerzone in de regio Haarlem-Amsterdam. "Japan heeft een hightech industrie die sterk is in robotisering en sensoren, terwijl Nederland wereldleider is in agrokennis en praktische toepassingen. Tijdens de missie werden innovatieve oplossingen gepresenteerd in de zuivel-, aardappel- en glastuinbouwsector zoals de autonome draaiende kas, een zelfrijzende tractor en plukrobots", zo schrijft het ministerie. 

Fintech

Ook ondertekenden tijdens de missie de brancheorganisaties Holland Fintech en Fintech Association of Japan in aanwezigheid van de staatssecretaris samenwerkingsafspraken. "Nederland is internationaal vooruitstrevend op dit gebied en er liggen mogelijkheden om startups te laten doorgroeien en kennis uit te wisselen door samen te werken met technologisch georiënteerde landen als Japan."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.