Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland en België werken samen aan 'slim' mondkapje

Nederlandse en Vlaamse ontwerpers hebben de handen ineengeslagen voor de ontwikkeling van een ‘slim’ mondmasker waarmee coronapatiënten op afstand worden gevolgd. Daarover schrijft De Tijd. Het masker geeft zelf aan wanneer het gewassen of vervangen moet worden.
Mondkapje tegen varkensgriep
© CC BY 2.0
CC BY 2.0

Volgens De Tijd zien artsen en ontwerpers toekomst in een 'slim mondmasker', waarmee met behulp van sensoren en data veel problemen rondom het dragen ervan worden tegengegaan. Het Eindhovense Holst Centre staat aan de basis van de ontwikkeling en werkt samen met het Vlaamse onderzoekscentrum Imec en het Nederlandse TNO.

Het masker meldt onder meer wanneer het filter vervangen moet worden. Het is gefabriceerd met 3D-printing en kan bluetooth-verbinding maken. De microfoon werkt als een sensor voor ademhalingsdata. Een lerend algoritme analyseert de data, zodat het ritme en de zuurstofsaturatie op afstand kunnen worden gevolgd.  

Prototype

“We hebben al een eerste prototype klaar dat gebruikt zal worden door een testpubliek van deelnemende artsen. Het masker bevat een microfoontje om de stem van de drager te versterken. Onder meer bij operaties is het belangrijk dat de arts goed begrepen wordt”, meldt een arts aan De Tijd.

De grootste uitdaging is om de sensoren wasbaar en plooibaar te maken, zodat de mondmaskers dagelijks gebruikt kunnen worden. Er is voor de volgende testfase zo’n 2,5 miljoen euro nodig.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in