Development

Artificial Intelligence
mondkapje

Nederland en België werken samen aan 'slim' mondkapje

Masker geeft aan wanneer filter moet worden vervangen

© CC BY 2.0,  Eneas de Troya
6 augustus 2020

Masker geeft aan wanneer filter moet worden vervangen

Nederlandse en Vlaamse ontwerpers hebben de handen ineengeslagen voor de ontwikkeling van een ‘slim’ mondmasker waarmee coronapatiënten op afstand worden gevolgd. Daarover schrijft De Tijd. Het masker geeft zelf aan wanneer het gewassen of vervangen moet worden.

Volgens De Tijd zien artsen en ontwerpers toekomst in een 'slim mondmasker', waarmee met behulp van sensoren en data veel problemen rondom het dragen ervan worden tegengegaan. Het Eindhovense Holst Centre staat aan de basis van de ontwikkeling en werkt samen met het Vlaamse onderzoekscentrum Imec en het Nederlandse TNO.

Het masker meldt onder meer wanneer het filter vervangen moet worden. Het is gefabriceerd met 3D-printing en kan bluetooth-verbinding maken. De microfoon werkt als een sensor voor ademhalingsdata. Een lerend algoritme analyseert de data, zodat het ritme en de zuurstofsaturatie op afstand kunnen worden gevolgd.  

Prototype

“We hebben al een eerste prototype klaar dat gebruikt zal worden door een testpubliek van deelnemende artsen. Het masker bevat een microfoontje om de stem van de drager te versterken. Onder meer bij operaties is het belangrijk dat de arts goed begrepen wordt”, meldt een arts aan De Tijd.

De grootste uitdaging is om de sensoren wasbaar en plooibaar te maken, zodat de mondmaskers dagelijks gebruikt kunnen worden. Er is voor de volgende testfase zo’n 2,5 miljoen euro nodig.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.