Innovatie & Strategie

Juridische zaken
ACM

'Nederland eist appstore-aanpassingen van Apple'

Toezichthouder zou Apple op de vingers tikken over betalingssysteem in appstore.

7 oktober 2021

Toezichthouder zou Apple op de vingers tikken over betalingssysteem in appstore.

Techbedrijf Apple lijkt in Nederland aanpassingen te moeten doen in zijn App Store. Het Amerikaanse bedrijf verplicht softwareontwikkelaars om zijn eigen betalingssysteem te gebruiken voor in-app aankopen, waarmee het de concurrentieregels zou overtreden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zou Apple daarop hebben gesommeerd wijzigingen aan te brengen, meldden bronnen aan persbureau Reuters. Een woordvoerder van de ACM kan geen uitspraken doen over de kwestie. Een rechter moet namelijk nog een beslissing nemen over de eis van de marktwaakhond.

Apple ligt al langer onder vuur vanwege zijn betalingsbeleid in de App Store. Met name de eis dat app-ontwikkelaars uitsluitend gebruik mogen maken van het betaalsysteem van Apple, waarbij de commissies variëren tussen 15 en 30 procent, leidt tot klachten van ontwikkelaars. Game-ontwikkelaar Epic is hierover al een juridische strijd, inclusief PR-oorlog, tegen Apple begonnen.

Mede door Tinder

Het Nederlandse onderzoek naar de vraag of Apple zich schuldig maakt aan misbruik van zijn dominante marktpositie is begin 2019 gestart. De omvang van het onderzoek werd later teruggebracht. Daarbij richtte de toezichthouder zich voornamelijk op apps voor de datingmarkt. Match Group, het moederbedrijf van de populaire app Tinder is een van de klagers. De regels van Apple zouden het bedrijf belemmeren om rechtstreeks met zijn klanten te communiceren over betalingen.

De ACM heeft het Amerikaanse technologieconcern volgens Reuters vorige maand op de hoogte gebracht van haar besluit. Daarmee is de ACM de eerste toezichthouder die vaststelt dat het bedrijf misbruik heeft gemaakt van zijn marktpositie met zijn App Store, al is Apple in verschillende landen wel aangeklaagd. De ACM zou geen boete opgelegd hebben aan Apple, maar eist wel aanpassingen aan het in-app betalingssysteem, aldus de bronnen.

Besloten procedure

Een woordvoerder van Apple was niet direct bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf zou de rechtbank in Rotterdam gevraagd hebben de publicatie van de ACM-uitspraak te blokkeren. Dit dan in afwachting van Apple's beroep tegen het ACM-oordeel. Het is niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet over het blokkadeverzoek van Apple. De procedure is niet toegankelijk voor pers of publiek. De ACM heeft eerder verklaard dat het verwacht zijn besluit dit jaar te publiceren, weet Reuters nog te melden.

2
Reacties
Bop 05 november 2021 13:47

Kunnen we af van het CLICHÉ 'waakhond'?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.