Overslaan en naar de inhoud gaan

Nedcar-productie en meer industrie plat door cyberaanval

Industrieconcern VDL is getroffen door een cyberaanval. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat de computerkraak de algemene bedrijfsvoering van het bedrijf raakt. Op diverse locaties, in Nederland en in het buiteland, kan niet of maar gedeeltelijk geproduceerd worden. Daaronder ook autofabrikant Nedcar.
VDL Nedcar
© VDL Groep
VDL Groep

De woordvoerder kan nog niet veel meer zeggen over de kwestie en de impact. "Sommige activiteiten kunnen doorgaan, sommige niet", zo klinkt het. De problemen door de hackaanval zijn afgelopen nacht begonnen, weet Omroep Brabant te melden. De Telegraaf schrijft dat de verstoring internationaal is. Bij VDL-onderdeel Nedcar in het Limburgse Born is de productie van Mini's en BMW's daar verstoord. Een deel van het personeel is nu noodgedwongen naar huis gestuurd.

100+ bedrijven

Onder de vlag van VDL vallen 105 bedrijven, die zijn verdeeld in vier categorieën: toeleveringen, autoassemblage, bussen en eindproducten. De totale bedrijfsomzet was vorig jaar 4,686 miljard euro, wat een daling van 19 procent was ten opzichte van 2019. Het is volgens de woordvoerder nog te vroeg om te zeggen welke bedrijven door de cyberaanval geraakt zijn en welke niet. Ook is niet duidelijk of en hoeveel personeel naar huis kan omdat er niet gewerkt kan worden.

Verdeeld over negentien landen werken ruim 15.000 medewerkers voor VDL. Het bedrijf is actief op het gebied van ontwikkeling, productie en verkoop van toeleveringen, bussen en eindproducten. Ook zet VDL bij VDL Nedcar in het Limburgse Born personenauto's in elkaar. De VDL-bedrijven zijn onderverdeeld in vier divisies: Toeleveringen, Autoassemblage, Bussen en Eindproducten. Het bedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van 4,7 miljard euro.

Update:

De autofabriek VDL NedCar in Born ligt zeker de rest van donderdag plat. De woordvoerder van VDL Groep kan nog niet veel zeggen over de algehele impact. Wel meldt hij alle 105 bedrijven die onder de industriegroep vallen "in meer of mindere mate" te maken hebben met de cyberaanval. Maar per dochteronderneming zijn de problemen verschillend van aard en omvang. "Daar kan ik geen uniforme uitspraken over doen."

Alle offline-activiteiten kunnen doorgaan, maar de onlinesystemen bij het bedrijf zijn uitgeschakeld. Zo is het voor medewerkers niet mogelijk om e-mails te sturen. Doordat veel processen verregaand zijn geautomatiseerd en gedigitaliseerd, raakt de aanval ook de productie.

Bij de autofabriek in Born heeft de cyberaanval ervoor gezorgd dat de ochtendshift niet is doorgegaan. Ook in de middag zullen er geen auto's voor BMW in elkaar worden gezet. "Medewerkers die in de productie zitten zijn naar huis of doen werkzaamheden die wel offline kunnen", zegt een woordvoerder over autofabriek Nedcar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in