Beheer

Security
Europa kaart

Nauwe samenwerking cruciaal voor neerhalen botnet Avalanche

Europol werkte samen met tientallen landen, universiteiten en bedrijven vier jaar samen om groot botnet aan te pakken.

© Pixabay License
5 december 2016

In samenwerking met 30 landen haalde Europol vorige week een gigantisch botnet uit de lucht. Een groot voordeel van deze actie is dat Europol nu een internationale samenwerkingsstructuur heeft weten op te bouwen voor de bestrijding van cybercrime.

Vijf arrestaties, 221 servers die offline zijn gehaald en 800.000 domeinen geblokkeerd. Dat is het resultaat van de grootscheepse actie onder leiding van Europol. Daarvoor had de organisatie de hulp nodig van digitale opsporingsdiensten, universiteiten en securitybedrijven uit 30 landen, waaronder Nederland. Want het botnet Avalanche hield huis in 180 landen en werkte met zeker 20 malwarefamilies.

Europol kwam in 2012 in actie tegen Avalanche, dat al sinds 2009 actief is. Aanleiding waren een grote ransomware-aanval in Duitsland en de besmetting van miljoenen Duitse zakelijke en consumentensystemen met malware waarmee criminelen wachtwoorden voor e-mail en bankrekeningen stalen. Met die gegevens konden ze enorme bedragen van bankrekeningen afhalen.

Avalanche werd ingezet voor vrijwel alle vormen van cybercrime: phishing, verspreiding van malware waaronder zeer veel ransomware en banking Trojans en uiteraard voor DDoS-aanvallen. Het botnet had het vooral gemunt op bedrijven in de financiële branche en op de financiële data van consumenten. Volgens Europol heeft Avalanche criminelen honderden miljoenen dollars opgeleverd.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!