Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
onderwijs

Nationaal Onderwijslab voor AI krijgt investering van 80 miljoen

Ethiek en privacy belangrijke peilers.

© Pixabay
28 oktober 2021

Ethiek en privacy belangrijke peilers.

Het Nationaal Groeifonds gaat 80 miljoen euro investeren in een Nationaal Onderwijslab voor innovatieve producten op gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Scholen werken daarin samen met wetenschappers en ondernemers. Ethiek en privacy zijn daarbij belangrijke onderwerpen.

Het Rijk meldt dat er voorheen nog geen goed ontwikkelde publieke onderzoeksinfrastructuur in Nederland bestond waarvan scholen gebruik kunnen maken. Met de investering moet dat gaan veranderen. Er wordt in het Nationaal Onderwijslab gewerkt aan kennis, data en aan producten op gebied van AI.

De toegekende publieke financiering is voor een periode van tien jaar. Eerder maakten de ministers bekend dat er 646 miljoen euro geïnvesteerd wordt en 3,5 miljard wordt gereserveerd voor tien projecten die moeten zorgen voor meer economische groei. Indieners moesten echter een extra onderbouwing geven voordat er een definitief besluit volgt. Het Nationaal Onderwijslab heeft nu een definitieve toezegging gekregen voor de financiering.  

Tweede ronde 

Vanuit het Nationaal Groeifonds is inmiddels een tweede ronde gestart waarin verbeterde én nieuwe voorstellen kunnen worden ingediend voor financiering. Onderzoek en ontwikkeling (R&D) en innovatie blijft één van de pijlers van het fonds. In totaal is er 20 miljard euro vanuit het fonds beschikbaar tot 2026. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.