Innovatie & Strategie

Netwerken
CubeSats project V-R3x

NASA test zwerm mini-robotsatellietjes voor betere communicatie

Mesh-technologie laat satellieten onderling de beste positie kiezen.

CubeSats van het project V-R3x © Carnegie Mellon University
4 februari 2021

Mesh-technologie laat satellieten onderling de beste positie kiezen.

Satellietnetwerken als die van SpaceX (Starlink) en Amazon (Project Kuiper) zijn waarschijnlijk gebaseerd op al snel achterhaalde technologie. NASA test samen met de Carnegie Mellon universiteit een nieuwe aanpak waarbij controle over het netwerk vanaf de aarde niet meer nodig is.

Een nieuwe missie met de geheimzinnige naam V-R3x, heeft tot doel met drie minisatellieten - CubeSats - de nieuwe aanpak uit te testen en te verfijnen, meldt ZDNet. Wanneer deze technologie is uitgerijpt, is het streven 'massale satellietzwermen' die autonoom optimale formaties kunnen vormen voor een bepaalde taak.

Een van de toepassingen waar NASA aan denkt is het creëren van een breedbandcommunicatie- en een navigatienetwerk rond de maan dat toekomstige maanlandingsmissies enorm zou kunnen helpen. Maar de satellietzwermen kunnen ook dienst doen voor taken als cartografie en weersvoorspellingen.

Het grote verschil met de huidige generatie kleine satellieten is dat de vele duizenden eenheden van bijvoorbeeld het Starlink-netwerk individueel vanaf een controlecentrum op aarde worden aangestuurd wat betreft hun positie en oriëntatie. In de nieuwe opzet werken de satellieten autonoom en communiceren ze onderling voor hun gecoördineerde acties. Zo kan een zwerm aangestuurd worden als een object.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.