Loopbaan

Carriere
Jari Hazelebach

'Naïviteit heb je nodig als jonge innovatieve ondernemer'

De carrière van Jari Hazelebach (26), CEO van Speaksee. 

Jari Hazelebach © Speaksee
19 november 2021

De carrière van Jari Hazelebach (26), CEO van Speaksee. 

Technologie inzetten om de wereld beter te maken, is een belangrijke drijfveer voor Jari Hazelebach. Hij is CEO van Speaksee, dat doven en slechthorenden beter in staat stelt deel te nemen aan groepsgesprekken. Die toepassing kan veel breder worden ingezet. "Het leukste aan ICT is dat het een gereedschapskist is waarmee je dromen uit kan laten komen."

Jari Hazelebach is pas 26, maar heeft al een indrukwekkende carrière. Mede-oprichter van drie bedrijven -waarvan er één al is verkocht-, winnaar van de Philips Innovation Award in 2016 en enige tijd werkzaam in San Francisco gewerkt bij een startup. Ondernemen zit in zijn bloed. Volgens zijn oom zei hij als 8-jarige al dat hij een eigen bedrijf wilde hebben. Een studie bedrijfskunde was daar de goede opmaat voor.

Maar Hazelebach is niet het prototype ondernemer, of iemand die vooral voor het grote geld gaat. Vrijwel alles in zijn toch nog prille carrière staat in het teken van een grote maatschappelijke betrokkenheid. Tijdens zijn studie was hij al bezig te bedenken hoe hij het leven van doven en slechthorenden kon verbeteren, door gebruik te maken van de snelle ontwikkelingen in de IT. Inmiddels kennen alle zorgverzekeraars zijn oplossing en zijn Kamervragen gesteld over de vergoeding ervan.

Hoe kwam je aan die drijfveer?

"Mijn beide ouders zijn doof. Tijdens mijn studie zag ik dat mijn ouders grote moeite hadden om een groepsgesprek te volgen. We hebben toen geprobeerd of Google Translate’s transcriptiefunctie werkte. Deze was niet erg accuraat en bovendien zie je niet wie aan het woord is, iets dat erg belangrijk is in een groepsgesprek. Vervolgens kwam ik een startup uit San Francisco tegen.

Tekst in kleur

Speaksee is een centraal kastje dat geluid opvangt van de microfoontjes die iedere gespreksdeelnemer krijgt opgespeld. Het audiosignaal wordt in de cloud omgezet in tekst die weer getoond wordt op de smartphone, tablet of laptop van degene met een gehoorbeperking. De tekst van iedere gespreksdeelnemer wordt in een aparte kleur weergegeven.

Die had een app voor de smartphone ontwikkeld waarmee dat veel beter ging. Het voordeel is: iedereen heeft een telefoon op zak heeft, er is geen aanvullende hardware nodig. Ik heb een jaar lang op vrijwillige basis in Nederland voor hen een community opgezet. In die tijd heb ik ook meegedaan aan een pitchprogramma, RTL-Z in Zaken. Ik kreeg de Philips Innovation Award voor de beste ondernemende student. De startup heeft me toen naar San Francisco gehaald, om de app daar samen verder te ontwikkelen. Daar heb ik drie maanden aan gewerkt. Maar ik moest nog twee vakken afmaken voor mijn bachelor Bedrijfskunde. Na terugkeer in Nederland ontdekte ik dat mijn ouders de app niet gebruikten. Dat bleek bij meer mensen het geval, bleek uit onderzoek onder doven en slechthorenden. De belangrijkste barrière: de dove/slechthorende moest telkens andere deelnemers aan het gesprek vragen om de app te downloaden en hun telefoon dicht bij hun mond te houden tijdens het groepsgesprek."

Je bent daarna tijdens je studie al gestart met Speaksee, een alternatief in de vorm van een hardware- en software-combinatie. Je hebt geen technische achtergrond. Hoe is dat gelukt?

"Ik heb vaak te horen gekregen; 'hardware is hard'. Denk goed na voor je deze kant op gaat want het wordt een lange, lange reis en je gaat risico moeten nemen. Maar ik had de naïviteit te denken: 'Hoe moeilijk kunnen een aantal draadloze microfoontjes zijn?'. Dat is misschien wel een van de voordelen geweest van mijn niet-IT achtergrond. Zonder die naïviteit hadden we nu niet gestaan waar we nu staan. Die naïviteit heb je nodig als jonge ondernemer, want als je alle risico's heel objectief statistisch inschat, begin je niet zo gauw aan innoveren.

Ik heb mijn mede-oprichter Marcel van der Ven, de techneut, gevonden via het dating-platform 'Founder2be'. Ik was op een hele objectieve, rationele manier op zoek naar een techneut om mijn idee verder uit te werken en hij was op zoek naar een goed idee. Het platform bestaat inmiddels niet meer, maar er zijn wel alternatieven, zoals van YCombinator. "

Er bestaan al heel wat hulpmiddelen voor doven en slechthorenden. Kostte het jullie moeite om de handen op elkaar te krijgen?

"Ik zie het als een vliegwiel. Je moet in begin heel veel tijd en moeite en energie steken om het in beweging te krijgen. Maar op een gegeven moment gaat het draaien en dan gaat het steeds sneller. In geval van Speaksee begonnen we met een blogpost op een site van doven en slechthorenden met een afbeelding hoe we het apparaatje wilden ontwerpen. Vervolgens vroegen we hoeveel mensen het systeem zouden willen uittesten. We kregen heel veel aanmeldingen. Dat was een indicatie dat we goed zaten. De interesse was er. Maar zijn mensen ook bereid er voor te betalen? In de zomer van 2018 hebben we een crowdfundingactie georganiseerd op Indigogo. Daarmee kregen we al 400 bestellingen in voorverkoop en haalden 165.000 euro op. Dat was de tweede validatie. De crowdfunding leverde ook aandacht vanuit corporates wereldwijd. Zij wilden hun organisatie beter toegankelijk maken voor doven en slechthorenden en vroegen: 'Kan jullie oplossing iets voor ons betekenen?'. Met al die interesse konden we naar investeerders stappen, maar daarvoor moesten we wel een goed prototype hebben. Dat heeft wel moeite gekost. Maar Marcel wist iets te bouwen op basis van een Raspberry Pi met daaraan een scherm gekoppeld, waarop de teksten van iedere deelnemer te zien was, uitgeschreven in verschillende kleuren. Inmiddels is het scherm vervangen door een app die op een smartphone, tablet of pc kan draaien.

Toen ook investeerders instapten, ging het vliegwiel nog harder draaien en groeide het vertrouwen in het bedrijf.  Dan kun je ook makkelijker talent aantrekken dat in dezelfde missie gelooft en echt is wil doen om de wereld te verbeteren. Inmiddels hebben we 15 mensen in dienst."

Hebben jullie de eerste apparaten al geleverd?

"We verwachten dat eind dit jaar te kunnen doen. Dan begint ook de reguliere verkoop. Marcel is nu in Azië om de productie te begeleiden. We willen apparaten leveren via grote organisaties, zoals KPN en de Rabobank. We hebben ook bij de Nationale Politie een pilot gedaan, gemonitord onder meer vanuit de Vrije Universiteit. Daaruit bleek dat inzet van Speaksee zowel bij formele als informele gesprekken een verbetering is."

CV

Jari Hazelebach deed een bachelor bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op de middelbare school richtte hij met een vriend zijn eerste bedrijf op 'Bijzonder Duurzaam', een platform voor duurzame producten, dat ze na ruim een jaar verkochten. Tijdens zijn studie startte hij met een medestudent Sociodevelop op. Dit initiatief was gericht op het bieden van een incentive aan mensen die vrijwilligerswerk doen. Financiële prikkels bleken echter geen stimulans om vrijwilliger te worden. Ook tijdens zijn studie legde hij de basis voor Speaksee, een hard- en softwareoplossing gebaseerd op ervaringen die hij opdeed in een gemeenschap voor doven en slechthorenden.

De apparatuur zorgt voor een grotere zelfredzaamheid, meer werkplezier en verminderde afhankelijkheid van tolken. De overheid kan per dove of slechthorende 1929 euro besparen op tolken. Vervolgens heeft bijna twee jaar de vraag gespeeld door wie zou de apparatuur zou moeten worden vergoed? Tolken worden normaal door het UWV vergoed. Maar wettelijk is het zo dat hoormiddelen moeten worden vergoed door de zorgverzekeraar. Dus daar was onduidelijkheid over. Er ontstond een eindeloze discussie. Uiteindelijk zijn door D66 Kamervragen gesteld waarom het Speaksee-hulpmiddel niet wordt vergoed, terwijl de businesscase zo duidelijk is.  Minister Koolmees heeft begin dit jaar op basis van een advies van Zorginstituut Nederland aangegeven dat de verantwoordelijkheid bij de zorgverzekeraar komt te liggen.

Als niet IT'er, hoe kijk je naar IT?

"Het leukste aan ICT is dat het een gereedschapskist is waarmee je dromen uit kan laten komen en de wereld beter maken. Dat is de belofte voor toekomst. De keerzijde is de dystopische kant van IT waarbij IT alleen ingezet  voor winstmaximalisatie en dienen van de aandeelhouders in plaats van de maatschappij. Dat is niet uniek aan IT, is een breder economisch dilemma. Er is niet iets mis met het kapitalistische grondbeginsel: mensen belonen voor het helpen van andere mensen. Echter, het schiet zijn doel voorbij als het alleen draait om winstmaximalisatie en niet meer het maatschappelijk doel. Ik denk dat er wel manieren zijn om het kapitalisme bij te sturen. Ik denk dat de sleutel zit in het koppelen van die twee. "

Waar sta je over 5 jaar?

Ik mag wel zeggen at Speaksee wereldwijd het eerste apparaat is dat accuraat groepsgesprekken kan omzetten naar tekst ongeacht de akoestische achtergrond. Dat is gigantisch waardevol voor doven en slechthorenden. Dat blijft primaire missie. Maar er kan meer mee, zoals automatisch notuleren van vergaderingen, automatisch in groepsgesprekken vertalen. Zo kun je barrières afbreken tussen mensen die niet dezelfde taal spreken. Die extra functionaliteit komt weer ten goede aan de doven en slechthorenden. Als we in een situatie komen waarin standaard zo'n Speaksee-setje in elke vergaderruimte ligt, komen we in een situatie waarbij inclusie een default is.

MAGAZINE AG CONNECT

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (novembernummer 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.