Beheer

Windows
Windows

Na updates opnieuw printerproblemen in Windows

Tijdelijke oplossing van vorig jaar ongedaan gemaakt.

© Microsoft
27 juli 2022

Tijdelijke oplossing van vorig jaar ongedaan gemaakt.

Diverse versies van Windows kunnen na updates te maken krijgen met problemen rondom printers. Daarvoor waarschuwt Microsoft. Optionele preview updates voor Windows Server schakelen een tijdelijke oplossing voor een ouder probleem uit, en updates voor Windows 10 zorgen voor printproblemen bij met USB verbonden apparaten.

Het eerste probleem - dat in Windows Server - is eigenlijk een stuk ouder, schrijft Bleeping Computer. Vorig jaar ontdekte Microsoft dat diverse Windows Server-versies problemen kregen met printen en scannen na de installatie van de beveiligingsupdates van juli 2021. De problemen deden zich specifiek voor bij printers waar je eerst je identiteit moet bewijzen via een smart card. 

Het probleem werd opgelost met een tijdelijke fix, die sindsdien dus op diverse apparaten draait. Maar in de optionele beveiligingsupdates van 21 juli 2022 wordt die tijdelijke oplossing weer verwijderd uit Windows Server 2019-systemen. Er kunnen dus opnieuw print- en scanproblemen ontstaan in Windows-omgevingen met apparaten die niet de juiste certificaten en ondersteuning hebben. 

Hoewel het vooralsnog om een tijdelijke update gaat, wordt deze breder uitgerold op de Patch Tuesday van augustus. De update wordt dan bovendien ook uitgerold naar oudere versies van Windows Server, namelijk versies 2016, 2012 en 2008. 

Ook problemen in Windows 10

Ook updates voor Windows 10 blijken voor printproblemen te zorgen. Microsoft waarschuwt gebruikers namelijk dat alle updates die sinds 28 juni zijn uitgebracht voor printproblemen kunnen zorgen bij apparaten die met USB verbonden zijn. Diverse versies van Windows 10 - namelijk 20H2, 21H1 en 21H2 - en Windows Server 20H2 worden hierdoor getroffen, weet Bleeping Computer

Getroffen gebruikers melden onder meer dat printers met een specifieke naam niet meer kunnen printen. Ook zijn er meldingen dat Windows kopieën van geïnstalleerde printers toont, met 'Copy1' toegevoegd aan de naam. 

Microsoft zegt het probleem te onderzoeken en een update te geven als er meer informatie is. Wie last heeft van de problemen, wordt gevraagd hier melding van te maken. Op dezelfde pagina staat ook informatie over een tijdelijke workaround, waarmee de problemen mogelijk opgelost kunnen worden.

Veel printproblemen

Windows wordt al langer geplaagd door printproblemen, vooral vanwege gaten in Print Spooler. Print Spooler kwam vorig jaar groots onder de aandacht als gevolg van PrintNightmare, de naam die werd gegeven aan een per ongeluk ontdekte kwetsbaarheid.

Destijds werd onderzoek gedaan naar een ander gat in Print Spooler, dat Microsoft wist te dichten. Onderzoekers maakten vervolgens hun eigen bevindingen openbaar, inclusief de proof-of-concept (PoC) code waarmee misbruikmogelijkheden getest kunnen worden. Achteraf bleek echter dat een deel van de bevindingen over een ander gat gingen, waar nog geen patch voor beschikbaar was.

Inmiddels zijn er diverse patches uitgebracht voor de problemen. Maar in de maanden die volgden werden nog veel meer gaten gevonden binnen Print Spooler, waardoor het onderwerp steeds opnieuw in de aandacht komt. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.