Overslaan en naar de inhoud gaan

Na 'shitstorm' is leider Actix webframework klaar met open source

"Beheerder zijn van een groot opensourceproject is geen leuke taak. Je staat constant bloot aan grofheid en haat, iedereen weet beter hoe je software moet bouwen, niemand wil huiswerk doen, documenten lezen en een beetje nadenken. Erg weinig mensen bieden hulp."
Nikolay Kim
© Github
Github

Dit is de kern van het Actix Web-project postmortem-bericht dat Kim eind vorige week postte op Github. Hij is klaar met de 'shitstorms' die hij op het Reddit Rust forum over zich heen kreeg. Hij heeft een nieuwe beheerder van het project aangewezen en trekt zich terug.

De aanleiding voor de discussie is het gebruik van een grote hoeveelheid onveilige code in Actix Web. Het platform is gebouwd in de programmeertaal Rust waarbinnen een scherp onderscheid wordt gemaakt tussen veilige en onveilige code. Met Rust wordt standaard 'veilige' code geschreven omdat het niet mogelijk is een aantal bekende fouten te maken, bijvoorbeeld bij het adresseren van geheugen.

Maar Rust ondersteunt ook het gebruik van onveilige code. Dat is een keuze van de ontwikkelaar bijvoorbeeld om de prestaties van de code te verbeteren of om sommige koppelingen met andere programmeertalen mogelijk te maken of het aansturen van specifieke hardware.

Weinig subtiele reacties

In Arctix Web is veel gebruik gemaakt van Unsafe Rust en de discussie draait om het vervangen van die onveilige code door veilige code. Bijkomend probleem is volgens The Register dat Kim niet erg subtiel omgaat met de bijdragen in de online-gemeenschap. Hij negeert sommige bijdragen of verwijdert ze zelfs. Daardoor verdween de discussie over veilige en onveilige code naar de achtergrond en werd die steeds persoonlijker op Kim gericht. Kim geeft toe dat het negeren en verwijderen achteraf gezien geen goed idee was, maar hij vond zelf dat de oplossingen die hij zelf aandroeg "beter of creatiever" waren.

Steun voor Kim

Kim kreeg overigens de steun van meer dan honderd community-leden. Zij stelden in een Github-bericht dat zij "extreem teleurgesteld" waren over de scheldkannonades richting Kim.

Kim is in het dagelijks leven een ontwikkelaar in dienst bij Microsoft. Het Arctix Web framework is geen officieel project van Microsoft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in