Management

Branche
Elon Musk

Musk pauzeert overname Twitter om onduidelijkheid spamaccounts

Musk wil geautomatiseerde spamaccounts weg hebben. 

Elon Musk © CC BY 2.0 - Flickr,  Steve Jurvetson
13 mei 2022

Musk wil geautomatiseerde spamaccounts weg hebben. 

Tesla-topman Elon Musk heeft de overname van Twitter tijdelijk gepauzeerd, maar wil het socialemediabedrijf nog wel steeds kopen. Dat zegt hij in een reeks tweets. Musk verwees naar een bericht over het aantal spamaccounts bij de dienst. Hij wil daar meer duidelijkheid over.

In de voorbeurshandel op Wall Street daalde het aandeel Twitter tot wel 21% nadat Musk de tijdelijke pauze aankondigde. Toen hij daarna stelde nog vast van plan te zijn de overname door te zetten trok de koers wat bij, maar was er nog altijd een min van meer dan 10%.

Musk zette in zijn tweet een link naar een bericht van begin deze maand over een officieel document waarin Twitter aangeeft dat minder dan 5% van de dagelijkse gebruikers uit spamaccounts bestaat. De rijkste mens ter wereld wil nu weten hoe Twitter tot dat oordeel is gekomen. Het aantal actieve gebruikers is belangrijk voor de potentiële winstgevendheid, omdat spamaccounts niet reageren op advertenties.

Overname moeizaam

Musk wil Twitter overnemen voor 44 miljard dollar (ruim 42 miljard euro), maar de hele overname verloopt vrij moeizaam. Musk nam in eerste instantie een belang van ruim 9% en zei toen een passieve rol aan te willen nemen, maar accepteerde kort daarna een rol in het bestuur. Daar kwam hij een dag later weer op terug en toen lanceerde hij zijn overnamebod. Twitter leek daar eerst op tegen te zijn, maar accepteerde dat bod vervolgens alsnog.

Desondanks is er nog altijd weerstand. De Amerikaanse beurswaakhond SEC vindt dat Musk het verwerven van zijn eerste belang te laat meldde, waardoor hij mogelijk geprofiteerd heeft van lagere beurskoersen. Een pensioenfonds uit Florida vindt dat Musk door eerst een belang te nemen pas in 2025 een overnamebod kan doen en stapte naar de rechter.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.