Management

Zakelijke software
geld

München weerspreekt officieel dat open source de stad geld kost

'Studie van HP Consulting in opdracht van Microsoft slaat de plank mis.'

© CC0,  Pixabay
8 februari 2013

'Studie van HP Consulting in opdracht van Microsoft slaat de plank mis.'

60,6 miljoen euro kostte het München om over te stappen op Linux. Als de stad het bij Windows had gelaten, had dat slechts 17 miljoen euro gekost. Die bewering in een rapport van HP Consulting in opdracht van Microsoft is ongefundeerd, laat de gemeente nu via zijn perswoordvoerder weten.

De studie die HP Consulting voor de Duitse vestiging van Microsoft uitvoerde, is niet gepubliceerd. Maar de hoofdonderzoeker heeft via de pers wel enkele saillante bevindingen laten uitlekken. En het gaat om gevoelige details: ook in de gemeenteraad van München worden vraagtekens gezet bij de kosten van het Münchense LiMux-project, het opensourceproject waarin de stad München Windows met Office vervangen wordt door Linux met OpenOffice.

11 miljoen euro bespaard, stelt gemeentebestuur

Het stadsbestuur van München had in het licht van die discussie eerder zelf becijferd dat de migratie juist 11 miljoen euro heeft opgeleverd. Voor de uitrusting van de werkplekken met Linux en OpenOffice was München tot eind 2012 23 miljoen euro kwijt; een vergelijkbare oplossing op basis van Windows en Office had - voornamelijk dankzij de licentiekosten - zeker 34 miljoen gekost.

Hoofd persvoorlichting Stefan Hauf meldt nu aan Heise Online, dat de gemeente bij zijn eerdere berekeningen blijft. Hoewel de studie van HP Consulting niet openbaar is, is inmiddels voldoende duidelijk geworden over de gevolgde aanpak om te concluderen dat die niet deugt, stelt Hauf.

Weinig kosten voor migratie van programmatuur

Belangrijkste misser is volgens Hauf dat HP Consulting hoge kosten veronderstelt voor de migratie van de standaard- en maatwerkprogramma's van de gemeente van Windows naar Linux. Dat zou München 38,5 miljoen euro hebben gekost. De aanname dat al die programmatuur gemigreerd moest worden is echter incorrect, stelt Hauf. Alle webgebaseerde functionaliteit kan zonder kosten te maken op Linux-systemen aangesproken worden, en waar de functionaliteit innig verknoopt was met  Microsoft-programmatuur kon daar in de meeste gevallen met standaardtechnieken een mouw aan gepast worden, aldus de persvoorlichter.

Hardware- en beheerkosten van Linux zwaar overdreven

Verder gaat de studie van HP Consulting er ten onrechte van uit dat de opensource-oplossing van München even zware eisen stelt aan de hardware als Windows met Office, onderschat de studie het aantal gebruikers - waardoor in de opstelling van HP Consulting de onderhouods- en ondersteuningskosten van de Microsoft-oplossing lager geschat worden, en gaat de studie er ten onrechte van uit dat werkplekonderhoud- en -ondersteuning voor duizend IT-medewerkers van München de hoofdactiviteit zou zijn.

 

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.