Overslaan en naar de inhoud gaan

Multicloud begint realiteit te worden in Nederland

Het gebruik van cloudoplossingen is vrij algemeen doorgedrongen bij Nederlandse organisaties. Meer dan 90 procent maakt in meer of mindere mate gebruik van clouds: in private, publieke of hybride vormen. Dit blijkt uit de Nationale Cloud Monitor die vandaag is verschenen.
cloud
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

“Alleen in de publieke sector blijft men nog wat achter. De volledig cloud-vrije organisatie is hoe dan ook een uitzondering geworden”, stelt het onderzoeksrapport. Deze net vrijgegeven meting van het Nederlandse cloudgebruik is uitgevoerd door Pb7 Research in samenwerking met Cloud Community Europe Nederland (voorheen EuroCloud Nederland).

Digitale transformatie

Voor dit onderzoek zijn 276 organisaties met minimaal dertig werknemers ondervraagd over hun plannen voor en gebruik van clouds. Hierbij is ook onderzocht hoe dit zich verhoudt tot de ambities voor digitale transformatie. Cloud wordt meer en meer ingezet om innovatie te faciliteren, door onder meer de snellere schaalbaarheid, grotere flexibiliteit en kosten-naar-gebruik die cloudgebruik biedt.

“Gebruikte in 2015 elf procent de cloud vooral om innovatie te bewerkstelligen, nu is dat veertien procent”, aldus het rapport dat twee jaar terug al een keer is uitgevoerd. “En gebruikte in 2015 maar één procent de cloud om disruptie te bewerkstelligen, nu is dat al zeven procent.”

Zelfdisruptie

Het rapport trekt dan ook de deelconclusie dat vernieuwing en ontwrichting steeds vaker komt vanuit huidige marktspelers. Deze gevestigde partijen proberen zo een voorsprong te krijgen op hun oude concurrentie maar ook eventuele nieuwkomers. “De meeste organisaties gaan toch uit van een evolutionaire transformatie op basis van de bestaande marktverhoudingen en verwachten niet direct ontwrichting door nieuwkomers.”

“In de meeste sectoren ziet men vooralsnog geen Übers en Airbnb’s opstaan die de traditionele verhoudingen overhoop weten te gooien. Organisaties lijken zich ook steeds meer bewust van de noodzaak om zelf te digitaliseren in plaats van zich te laten verrassen door een digitale nieuwkomer.”

Voor de digitale transformatie wordt meer en meer de cloud benut. Het merendeel (94 procent) van het bedrijfsleven gebruikt een cloudoplossing in enige vorm. In de publieke sector ligt dit percentage op 85 procent. Opvallend is dat organisatiegrootte weinig verschil lijkt te maken. Onder de 250 werknemers zit cloudgebruik op 90 procent, en boven de 250 medewerkers is het 93 procent.

Hybride en multiclouds

Wat cloud-infrastructuuroplossingen betreft, zeggen Nederlandse organisaties dat ze vooral private cloudoplossingen gebruiken. Maar de voorsprong op gebruik van publieke clouds is klein, merkt het onderzoeksrapport op. “Bovendien zegt bijna de helft over hybride cloudoplossingen te beschikken. Vaak gaat het daarbij om meer dan één cloud.”

“Als we alle typen cloud bij elkaar optellen, blijkt 71 procent meerdere clouds te gebruiken. Hoewel dat nog niets zegt over de mate van integratie van die clouds, is multicloud inmiddels wel een realiteit geworden.” Hierbij wordt nog wel een belangrijke kanttekening gemaakt. Private en hybride clouds zijn niet altijd echte clouds.

Cloudwashing

Doorvragen naar de kenmerken van de eigen serveromgeving leert de onderzoekers dat er nog veel sprake is van ‘cloudwashing’. “Slechts bij 22 procent van alle respondenten zien we dan een beeld dat, met een beetje goede wil, alle kenmerken van een (private) cloud omvat. Veel ‘private clouds’ zijn virtuele serveromgevingen die gecloudwashed zijn.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in