Mozilla geeft versie 3.6 van Firefox vrij

29 januari 2010

Tot de opvallendste veranderingen behoort Personas, een verzameling ‘skins’ waarmee gebruikers de browser een eigen gezicht kunnen geven. De ‘Persona’s’ zijn thema’s waarmee de gebruiker het uiterlijk van Firefox aan zijn persoonlijke smaak, of wellicht de huisstijl van de organisatie, kan aanpassen. Er zijn al meer dan 35.000 van deze thema’s beschikbaar om het basisproduct aan te kleden.

Onder de motorkap biedt Firefox 3.6 een aantal verbeteringen op het gebied van performance, beveiliging en functionaliteit. De JavaScript-‘engine’ TraceMonkey heeft een opfrisbeurt gekregen. Tests van het Amerikaanse vakblad Computerworld wijzen uit dat Firefox 3.6 ­JavaScript-code 15 procent sneller uitvoert – Mozilla claimt meer dan 20 procent – dan de voorgaande versie. Dat maakt Firefox 3.6 ruim vier keer sneller dan Internet Explorer 8 van Microsoft. Op dit punt moet Firefox echter nog steeds zijn meerdere erkennen in ‘snelheidsduivels’ Google Chrome en Safari van Apple.

Een ander nieuwtje in Firefox 3.6 is dat de browser dankzij de ondersteuning van HTML 5 video’s nu op volledig schermformaat kan afspelen. Met het oog op mogelijke veiligheidsrisico’s krijgt de gebruiker in de nieuwe versie een seintje als een plug-in verouderd is. Verder doet Firefox bij het invullen van online formulieren suggesties aan de hand van eerdere antwoorden op soortgelijke vragen.

Mede door het oponthoud met Firefox 3.6 loopt ook de volgende versie vertraging op. Mozilla heeft inmiddels besloten versie 3.7 helemaal over te slaan. Dit jaar zullen zonder een vooraf bepaald schema kleine verbeteringen en uitbreidingen worden vrijgegeven zodra deze klaar zijn. Het streven is onder meer om de opstarttijd van Firefox met 25 procent te bekorten.

Mozilla werkt al geruime tijd aan het project Electrolysis. Dat moet ertoe leiden dat elk tabblad van de browser als een apart proces draait. Het vastlopen van één tabblad heeft dan niet meer automatisch tot gevolg dat de hele browser het begeeft. Chrome van Google is al langer op dit principe gebouwd. In afwachting van het eindresultaat van Electrolysis richt Mozilla zich in eerste instantie op de manier waarop plug-ins worden uitgevoerd. Volgens Mozilla is Flash van Adobe verantwoordelijk voor meer vastlopers dan welke plug-in dan ook. Ze zullen hun inspanningen dan ook in eerste instantie waarschijnlijk op Flash richten.

Begin 2011 moet dan de eerste ‘grote’ update, versie 4, op de markt komen. Firefox 4 krijgt een geheel nieuwe gebruikersinterface, maar hoe die er precies uit zal zien, is nog niet bekend.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!