Loopbaan

Branche
Onderwijs

Moet het IT-onderwijs wel samenwerken met techbedrijven?

Experts: Belangrijk om de balans te houden.

8 april 2021

Binnen het ICT-onderwijs komen steeds vaker samenwerkingen met techbedrijven voor. Dat heeft als voordeel dat het onderwijs beter aansluit op de praktijk en actueel blijft. Maar bedrijven hebben ook zo hun eigen belangen, die niet altijd overeenkomen met die van het onderwijs. Wordt het onderwijs dus niet te gekleurd door die samenwerkingen? Volgens experts is vooral belangrijk dat de juiste balans wordt gehouden.

Google biedt lesprogramma’s aan over digitale vaardigheden, IBM en IT Campus Rotterdam brachten het P-TECH-onderwijsmodel naar Nederland en Fortinet werkt sinds 2020 samen met het ROC Alfa-college om studenten te informeren over en te trainen in cybersecurity-ontwikkelingen en -producten. Het zijn slechts een paar voorbeelden van techbedrijven die het onderwijs helpen om praktijkkennis naar het onderwijs te brengen en studenten technische vaardigheden aan te leren.

Je kunt je echter afvragen of bedrijven zo niet te veel invloed krijgen op het onderwijs. Moet het onderwijs niet onafhankelijk en ongekleurd blijven? Oftewel: moeten dit soort samenwerkingen wel plaatsvinden? Volgens dr. Niels Kerssens van de Universiteit Utrecht, die onderzoek heeft gedaan naar de invloed van techbedrijven binnen scholen, zijn er wel een aantal punten van zorg. Eén daarvan gaat over de invulling van het curriculum. “Er zijn bijvoorbeeld een aantal Google-scholen in Nederland, waar Google een onderwijsprogramma aanbiedt over digitale geletterdheid. Maar wat het betekent om digitaal geletterd te zijn, wordt dan door Google bepaald. Daar zit een bepaalde belangenverstrengeling in.”

Kerssens vindt het daarom belangrijk dat er een duidelijke scheiding blijft tussen het onderwijs en de bijdrage van techbedrijven. “We bepalen collectief wat goed onderwijs is en dat moeten we behouden. We moeten dat niet te veel uitbesteden aan techbedrijven”, zegt hij.

Balans moet behouden blijven

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!