Development

Infrastructuur
clean room

Moderne chips creëren zichzelf

Robotisering dringt door tot kleinste structuren

Clean room in laboratorium © CC BY 2.0 - Flickr.com Sascha Pohflepp
28 maart 2017

Robotisering dringt door tot kleinste structuren

Naarmate chips kleiner worden, wordt het proces om ze te maken steeds ingewikkelder. Door de chips zichzelf te laten vormen, kan de miniaturisering nog flinke stappen maken.

De klassieke manier van chips produceren, bereikt zijn fysieke grenzen. Met de afmetingen kleiner dan 10 nanometer is het etsen van structuren nauwelijks betrouwbaar uit te voeren. Met Extreme Ultraviolet lithografie is nog een spoorbreedte van 7 nanometer te etsen in silicium, maar daarna is de grens waarschijnlijk wel bereikt.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een alternatief gevonden voor de klassieke etsmethode. Ze maken gebruik van zogeheten 'block copolymers', bestaande uit twee verschillende polymeren die zich in een kettingstructuur aaneenrijgen volgens een vastgelegd ontwerp dat op een plaatje is geëtst.

Vervolgens kan er via een proces van chemisch opdampen (chemical vapor distribution of CVD) voor gezorgd worden dat de polymeren in driedimensionale lagen. Het proces heeft wel wat weg van de manier waarop objecten in een 3D-printer ontstaan. Vanwege de eigenschappen van de copolymeren worden de structuren echter veel dunner dan de lijnen die zijn geëtst op het plaatje.

MIT werkt al jaren aan het concept van selfassemblage van chips, maar nu zijn stappen gezet waardoor het veel makkelijker wordt de nieuwe technologie te integreren in de standaard chipproductieprocessen. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in Nature Nanotechnologies.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.