Model rekent aan fibre-to-the-home

25 juni 2010

Kabelproducent Draka maakt gebruik van speciale software als ondersteuning voor de aanleg van fibre-to-the-home (FttH)- glasvezelnetten. Het gaat om programmatuur waarvoor de basis al is gelegd circa vijftien jaar geleden, in het kopertijdperk.

De eerste eigen applicaties werden door Draka gebruikt bij projecten in Afrika en Azië. “Met die software hebben we de planning van de projecten gedaan en daar hebben we aanzienlijk tijd en geld mee kunnen besparen”, zegt Dick van den Dool, director Software en ICT van de Broadband-divisie van Draka in Gouda.

Gaandeweg stapte Draka over op het gebruik van CAD-software voor het plannen van de aansluitingen, ook weer geheel in eigen beheer. De bestaande software op dit gebied bood niet de functionaliteit die Draka voor de aanleg van grote netwerken nodig had. “Bij grote netwerken moet je denken aan 150.000 telefoonaansluitingen”, zegt Van den Dool. Dergelijke projecten zijn uitgevoerd op Sri Lanka en in Ghana, met software die op een gewone pc (met 486-processor) draaide.

De infrastructuren werden steeds ingewikkelder en de software hield daar gelijke tred mee. Steeds meer functies werden in de applicatie geïntegreerd, tot een module om de dimensies van de te gebruiken kabels te kunnen berekenen aan toe. Van den Dool: “We hebben de software steeds laten ontstaan vanuit de projecten. Iedere nieuwe techniek stelde andere eisen aan de planning en die hebben we vertaald naar de programmatuur.”

Bij de huidige aanleg van grote glasvezelnetten wordt begonnen met een digitale plattegrond van de locatie, bijvoorbeeld een dorp of een woonwijk van een grotere stad. Aan die kaart worden bestanden toegevoegd met daarin postcodes en coördinaten van percelen. “Die bestanden maken we niet zelf, die kopen we in. Als we eenmaal de basis hebben, kan die worden ingevuld met een voorstel voor een netwerk. Dat werk wordt gedaan aan de hand van een survey die we ter plekke hebben uitgevoerd, zodat we weten waar er wel en waar niet gegraven kan worden”, zegt Piet Lock, van Draka’s Software Sales Support.

In een stedelijke omgeving kunnen de planners van een netwerk voor zaken komen te staan die in een landelijke omgeving nooit vorkomen. Bijvoorbeeld de heffing van precariorechten voor de kabels. Dit is meestal een zaak van de gemeente. Van den Dool: “Je moet dan een bedrag betalen voor de ruimte die je inneemt, op basis van de dikte en de lengte van de kabel. Aan die lengte is niet veel te doen. Wel kunnen we proberen om de kabels zo dun mogelijk te maken. Dat komt ook van pas op plaatsen waar niet al te veel ruimte over is om een nieuwe kabel te leggen.”

Draka werkt samen met een spin-off van de Konrad Zuse Universität uit Berlijn, mensen met een zwaar wiskundige achtergrond, die een optimalisatie voor dit type netten hebben ontwikkeld. De optimalisatie zorgt ervoor dat voor de aanleg van een net, zo min mogelijk kabel nodig is. Nadat het ontwerp is gemaakt, bevinden alle gegevens zich in het CAD-model. En van daaruit kunnen de complete bestekken en bestellijsten worden gegenereerd.

Van den Dool: “We hebben onze software ontwikkeld op basis van AutoCad, door er ongeveer 150 extra functies aan toe te voegen. Deze werkwijze is trouwens ook mogelijk door uit te gaan van BricsCad, een open-sourceprogramma dat dezelfde functies biedt als AutoCad.” In de tekening wordt iedere component van het netwerk aangeduid met een eigen unieke code, wat de identificatie vergemakkelijkt.

Als laatste stap wordt de gemaakte tekening nog doorgestuurd naar het KLIC, het Kadaster Leidingen Informatie Centrum, een instantie die exact weet op welke plek wat voor kabels in de Nederlandse bodem aanwezig zijn.

Als ook het KLIC het groene licht heeft gegeven, kan worden begonnen met de aanleg van het netwerk. Het streven is om dat ‘just in time’ te doen, waarbij de benodigde kabels op maat worden gemaakt vlak voordat ze in het veld nodig zijn.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!