Mobieltje nadert 100 Mbps

22 augustus 2008
Een beschrijving van een systeemconcept en een referentiemodel van het radiogedeelte voor de toekomstige mobiele netwerken zijn de belangrijkste resultaten van het Europees project WINNER II, waar 38 bedrijven en onderzoeksorganisaties aan deelnamen. “Het resultaat vormt de basis van het standaardiseringstraject dat nu begint”, zegt projectleider Werner Mohr van Nokia Siemens Networks. De partners in WINNER II bogen zich de afgelopen twee jaar over het uitwerken van het voorstel van de International Telecommunications Union (ITU) voor de nieuwe standaard IMT-Advanced. De technologie moet over enkele jaren UMTS en zijn uitbreiding Long Term Evolution vervangen. In het eerste WINNER-programma, dat in 2004 startte, is een evaluatie gemaakt van veelbelovende technologieën die de basis kunnen vormen voor de nieuwe standaard. In WINNER II zijn de geselecteerde technologieën wat verder uitgewerkt, geoptimaliseerd en gevalideerd.

Europa heeft een sterke stempel gedrukt op de ontwikkeling van de gsm-standaard en in mindere mate van de UMTS-standaard. Die periode lijkt voorbij nu in het onderzoeksinitiatief zelfs een vertegenwoordiging van de Chinese telecomtoezichthouder deelneemt. Het doel is dan ook een wereldwijde consensus te bereiken over de nieuwe technologie om voor de toepassing ervan zo’n breed mogelijk draagvlak te creëren.

Volgens Mohr is het proces verbazingwekkend gemakkelijk verlopen, gezien het grote aantal deelnemers en de verschillende belangen die spelen. De basis daarvoor werd gelegd in de planning van het eerste WINNER-programma. Mohr: “Niemand had iets te verliezen en daarom konden we een gezamenlijk onderzoeksprogramma starten waarbij ieder zijn ideeën kon inbrengen.”

Tijdens de laatste World Radio Conferentie (WRC) van de ITU in november zijn er al frequentiebanden vastgesteld waar de IMT-Advanced-diensten gebruik van kunnen maken. Dat was een belangrijke stap om aan het daadwerkelijk uitwerken van de standaard te beginnen.

Een groot deel van de partners in dit project werkte ook al samen in de ontwikkeling van LTE. “Technisch bestaat er veel synergie tussen LTE en WINNER II”, vertelt Mohr. “Onze partners uit de industrie hebben het LTE-standaardiseringsproces al doorgemaakt. Zij hebben daar resultaten van WINNER in gebruikt omdat we al consensus over die onderwerpen hebben bereikt.”

Voordat IMT-Advanced voor gebruikers beschikbaar komt, moeten landen eerst de toegewezen frequenties vrijmaken. Mohr verwacht dat dat in de meeste Europese landen niet voor 2015 gebeurt, maar er kunnen uitzonderingen voorkomen. “Het hangt af van de omstandigheden in de verschillende landen en natuurlijk ook van de behoefte in de markt.”

Hij verwacht dat de marktomstandigheden in 2015 behoorlijk verschillen van de introductie van gsm in de jaren negentig. Inmiddels heeft Europa al een verzadigde mobiele markt. In Azië groeit de markt echter in sneltempo zodat over tien jaar ook daar verzadiging is opgetreden. In dergelijke marktomstandigheden neemt de behoefte toe aan verbetering van de capaciteit van de systemen. De industrie moet daarop inspelen om concurrerend te blijven op de wereldmarkt. De Europese bedrijven kunnen een belangrijke rol spelen, mits zij gebruikmaken van de expertise die er is. Mohr: “Daarvoor is het noodzakelijk dat bedrijven blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling.”

Het WINNER II-project kreeg subsidie van de Europese Unie in het kader van het Zesde Kader-onderzoeksprogramma. Het krijgt een vervolg in het WINNER+-programma, dat onderdeel uitmaakt van het grotere CELTIC-cluster, dat gefinancierd wordt uit het internationale Eureka-programma.
Bron: ICT Results
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!