Mobieltje krijgt hd-kwaliteit

19 maart 2010

HD Voice wil zeggen dat ook via mobiele telefoon gesprekken kunnen worden aangeboden met de kwaliteit die voorheen alleen voor ISDN beschikbaar was. De kwaliteit is vergelijkbaar met een robuuste Skype-verbinding. Hiervoor is het zogenoemde WB-AMR (Wideband Adaptive Multi-Rate) codec ontwikkeld. Waar het frequentiebereik van een normaal mobiel gesprek beperkt is tot 300-3300 Hz, breidt HD Voice die uit naar 50-7000 Hz. Hierdoor zou met behulp van een mobiele telefoon zonder veel kwaliteitsverlies aan een telefonische vergadering kunnen worden deelgenomen.

Voor de gesprekken zijn toestellen vereist die de codec ondersteunen, zoals de Nokia 6720. Daarnaast moet gebruik worden gemaakt van een 3G-verbinding, en voorlopig werkt HD Voice alleen via een operatordomein. Een abonnee die via KPN belt en een Vodafone-gebruiker aan de lijn krijgt, zal het gesprek in normale kwaliteit moeten volgen. Dat is geen beperking van de techniek, maar heeft te maken met onderlinge afspraken die nog niet gemaakt zijn. De telecombedrijven hebben nooit haast gemaakt met deze technologie, omdat de gesprekskwaliteit voldoende werd geacht, maar nu kan een extra kwaliteit weleens een reden zijn om van operator te veranderen. Dat blijkt in elk geval uit onderzoek dat Ericsson in Spanje heeft laten uitvoeren.

Engeland wordt waarschijnlijk het eerste land waar HD Voice op grote schaal wordt uitgerold. Daar zijn ongeveer alle aanbieders van plan om de dienst aan te bieden via 3G/HDSPA. Orange loopt bij de uitwerking van de plannen voorop. Volgens Patrick Blankers van Ericsson is ook in Nederland brede interesse voor HD Voice. Over de Nederlandse introductie kon hij nog niks zeggen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!