Mobieltje creëert nieuwe verdienmodellen op het web

20 augustus 2010

Jungle Minds heeft samen met het Open Mobiel Internetplatform OMI2 een inventarisatie gemaakt van de gebruiksmogelijkheden van mobiel internet. Het resultaat is een bonte verzameling ‘best practices’, verdeeld over een groot aantal sectoren. Het rapport draagt de naam ‘Best of Mobile’; het is de bedoeling om volgend jaar een nieuw overzicht te maken. Grimberg: “Daar zullen dan ook toepassingen in voorkomen, denken we, die speciaal zijn geschreven voor de iPad. Die hardware is pas net in Nederland verkrijgbaar en omdat we aan het begin van het jaar al zijn begonnen met de inventarisatie, zitten deze apps nog niet in de lijst.”

Twee hoofdstromen: client based versus app

Bij mobiel internet zijn twee hoofdstromen waar te nemen. De eerste bestaat uit toepassingen die toegankelijk zijn via een browser op de mobiele hardware. De gebruiker hoeft daar niets speciaal voor te laden. De tweede groep omvat de zogeheten client-basedapplicaties, waarvoor de gebruiker wel een specifieke app moet downloaden.

“Elk van de twee heeft voor- en nadelen”, zegt Grimberg. “Bij de browser-basedapplicaties hoeft de ontwikkelaar niet zoveel specifieke zaken te regelen. Als hij er maar voor zorgt dat de applicatie een bescheiden hoeveelheid data naar de mobiele gebruiker stuurt, dan regelt de lokale browser de rest wel. Veel aanbieders van content geven hier de voorkeur aan. Het alternatief is een toepassing die voor elk mobiele platform anders moet zijn. Het kost veel tijd en geld om ervoor te zorgen dat je applicatie voldoet aan de specifieke eisen van een mobiel systeem, zoals schermgrootte, het al of niet toegestaan zijn van Flash en dergelijke.”

Gebrek aan standaardisatie

Veel aanbieders klagen over het gebrek aan standaardisatie op dit gebied. Iedere maker van een mobiel besturingssysteem regelt zijn eigen zaakjes en de ontwikkelaars zullen daaraan moeten voldoen. Het is nog niet zo dat een applicatie die bijvoorbeeld beschreven is voor Android, met één klik van de muis omgezet kan worden in een iPhone-app.

“Het ontwikkelen voor één specifiek platform heeft trouwens wel voordelen, bijvoorbeeld dat je veel beter gebruik kunt maken van de mogelijkheden van die hardware. Denk aan de ingebouwde gps-module, waarmee een toepassing plaatsafhankelijk kan worden gemaakt. Albert Heijn heeft zo’n app gemaakt onder de naam Appie. Het stelt de mobiele gebruiker in staat om een recept voor de maaltijd uit te kiezen, op basis van smaak of bereidingstijd, waarna een boodschappenlijstje wordt gegenereerd. Eenmaal bij de winkel aangekomen berekent de app aan de hand van de lay-out van die specifieke Albert Heijn, de optimale looproute met het winkelwagentje”, zegt Grimberg.

Bij de inventarisatie van mobiele apps bleek dat er tussen de 3 en 3,5 miljoen gebruikers in Nederland zijn. De ontwikkeling is aangejaagd door de introductie van de flat-fee data-abonnementen en de komst van de iPhone. Bij flat-fee betaalt de gebruiker een vast bedrag per maand, ongeacht de hoeveelheid data die hij binnenhaalt. “Het valt wel op dat de iPhone een datahongerig systeem is. Dit type smartphone heeft een marktaandeel van circa 17 procent, maar alle iPhones bij elkaar halen wel 65 procent van de mobiel verspreide data binnen. Systemen onder Symbian hebben een marktaandeel van 45 procent, maar genereren maar 7 procent van het mobiele dataverkeer”, aldus Grimberg.

Ander verdienmodel dan op stationaire internet

Achter mobiel internetgebruik zitten andere verdienmodellen dan bij het stationaire net. Grimberg: “Uiteraard heb je in de mobiele wereld ook de ‘aloude’ techniek van content met bijbehorende advertenties, waarbij die laatste zorgen voor de inkomsten. Tweede moneymaker is de verkoop van apps waarbij de gebruiker eenmalig een bepaald bedrag betaalt om een applicatie te mogen downloaden. Een derde inkomstenbron is de mobiele webshop, waarbij gebruikers onderweg worden uitgenodigd tot het doen van aankopen, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker in een bepaalde winkel staat en hij een seintje krijgt dat hij bij de mobiele aanbieder voor een bepaald product goedkoper uit is.”

Het rapport Best of Mobile bevat dertig cases en is te downloaden in de vorm van een pdf-bestand van de website van Jungle Minds.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!