Mobiele processor geeft tablets de sporen

25 februari 2011

Kort na elkaar kondigden Texas Instruments, Qualcomm en NVIDIA de afgelopen weken de volgende generatie van hun mobiele microprocessors aan. Ze deden dat terwijl hun huidige producten nog maar amper verkrijgbaar zijn in mobiele apparatuur.

Opvallend is vooral dat niet Intel, de onbetwiste marktleider op de pc-markt, hier de toon zet. Intel timmert sinds 2008 aan de weg met de Atom-processor voor netbooks, die in vergelijking met zijn gangbare pc-processors relatief weinig energie gebruikt. Maar dat is nog lang niet zuinig genoeg voor smartphones en tablets. Pas eind 2012 komt een fundamenteel verbeterde Atom.

Vooralsnog zijn chipblauwdrukken van de Britse chipontwerper ARM in de mobiele wereld de norm. Een mooi succes voor een bedrijf dat zelf geen processors fabriceert maar alleen licenties op zijn technologie verstrekt. ARM heeft de Cortex-A15 met twee tot acht cores op stapel staan, nadat al eerder ontwerpen met een enkele kern (Cortex-A8) en twee kernen (Cortex-A9) op de markt kwamen.

Nieuwe generatie Tegra-processor
Tijdens het Mobile World Congress 2011 in Barcelona presenteerde NVIDIA onder de codenaam Kal-El een nieuwe generatie van zijn Tegra-processor voor tabletcomputers. Dankzij een architectuur met vier Cortex A9’s en twaalf grafische processors (GPU’s) is de Tegra 3, zoals de chip waarschijnlijk gaat heten, gemiddeld twee keer zo snel als de bestaande dual-core Tegra 2 met twee Cortex-A9’s. De grafische performance ligt drie keer zo hoog. Op de Coremark-benchmark klopt de Tegra 3 zelfs de Core 2 Duo T7200, een notebookprocessor van Intel van enkele jaren terug.

De Kal-El, alias Tegra 3, ondersteunt een maximale resolutie van 2560 x 1600 pixels. Dat is ruimschoots meer dan de huidige tablets met een aanraakscherm van circa 10 inch, zoals de Apple iPad met 1024 x 768 pixels of de Samsung Galaxy Tab 10.1 met 1280 x 800 pixels. In Barcelona demonstreerde NVIDIA dat de Tegra 3 moeiteloos videostreams in nog hogere definitie kan decoderen en afspelen. Als we NVIDIA mogen geloven, blijft het energieverbruik bij al dit geweld binnen de perken. De gebruiker zal zo’n twaalf uur lang hd-videobeelden kunnen bekijken op een doorsneetablet voordat de batterij leeg is. De eerste mobiele computers met de nieuwe NVIDIA-processor worden vanaf augustus verwacht, eind dit jaar gevolgd door smartphones.

NVIDIA onthulde ook een routekaart voor zijn mobiele processors. In 2014, drie generaties verder, moet een chip met codenaam Stark 75 keer beter presteren dan de Tegra 2.

Qualcomm breidt aantal cores uit
Qualcomm geldt al jaren als de grootste leverancier van processors voor mobiele telefoons. Het Amerikaanse bedrijf gebruikt basisontwerpen van ARM. In Barcelona kondigde Qualcomm een Snapdragon-processor voor tablets met maximaal vier cores aan, gebaseerd op een nieuwe microarchitectuur met de codenaam Krait. De centrale processor, de Scorpion, is bij Qualcomm ontwikkeld maar compatibel met de ontwerpen van ARM.

Vergeleken met de eerste generatie Snapdragons biedt de versie met vier kernen een twaalfvoudige performance, mede dankzij verhoging van de klokfrequentie naar 2,5 GHz, claimt Qualcomm. De huidige Snapdragon reikt tot maximaal 1,5 GHz. Desondanks valt het energieverbruik 75 procent lager uit.

Het vlaggenschip APQ8064 herbergt ook de krachtigste GPU, de Adreno 320. Deze is vijftien keer zo snel als die in de eerste generatie Snapdragons. Qualcomm pocht dat de GPU zich kan meten met die in een losse spelcomputer. De chip ondersteunt camera’s van maximaal 20 megapixel, kan twee beeldsensoren aansturen en is geschikt voor opname en weergave van 3D-beelden.

In de versie met twee cores zit een simpeler GPU (Adreno 225), die nog altijd acht keer zo snel is als de oorspronkelijke Snapdragon. Een derde geplande versie, met een core, is volgens Qualcomm ruim zes keer zo snel.

Voor de derde generatie stapt Qualcomm over op een spoorbreedte van 28 nanometer. De bestaande lichting wordt in 45 nm gemaakt, de eerste generatie Snapdragons nog in 65 nm.

TI laat zich niet onbetuigd
Oudgediende Texas Instruments laat zich niet onbetuigd en kondigde eerder deze maand de OMAP 5 aan, de eerste microprocessor die ARM’s Cortex-A15-blauwdruk in praktijk brengt. Het betreft een SoC met twee van deze A15’s. Samen delen ze een buffergeheugen van 2 MB. Voor het verwerken van 3D-beelden is een grafische unit, de PowerVR SGX 544, ingebouwd.

De OMAP 5 heeft ook nog twee Cortex M4-cores aan boord voor ondersteunende taken zoals het (de)coderen van audio- en videobestanden. De OMAP 5 is de opvolger van de bestaande OMAP 4, eveneens een dualcoreontwerp maar dan op basis van de minder krachtige Cortex-A9 op 1 GHz.

De maximale klokfrequentie is 2 GHz. Op topsnelheid is de nieuwkomer drie keer zo snel als een OMAP 4, aldus TI, en bij gelijke snelheid anderhalf keer.

Net als de SoC’s van de concurrenten is de OMAP 5 een ware duizendpoot: hij kan vier camera’s en drie beeldschermen aansturen. Hij ondersteunt verder zaken als USB 3.0, wifi, Bluetooth, gps en SATA-schijven.

Texas Instruments verwacht medio dit jaar de eerste proefexemplaren te kunnen maken. Er zijn twee varianten gepland, voor respectievelijk smartphones en tablets. Halverwege 2012 kunnen de eerste elektonicaproducten met de OMAP 5 op de markt verschijnen.

tabel-p11

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!