Beheer

Netwerken
smartphonegebruiker

Mobiel dataverbruik doorbreekt record van 200 miljard MB

Ondanks thuiswerken verbruiken Nederlanders kwartaalrecord aan mobiele data

© Essential
6 juli 2020

Ondanks thuiswerken verbruiken Nederlanders kwartaalrecord aan mobiele data

Voor het eerst gebruikten Nederlanders meer dan 200 miljard MB aan mobiele data in een kwartaal. Dat gebeurde in het eerste kwartaal van dit jaar, waarin het dataverbruik steeg met 34,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is niet duidelijk welk deel van de stijging te maken heeft met het extra thuisblijven en thuiswerken als gevolg van de coronacrisis, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Ook mobiel bellen en bellen via breedband namen in het eerste kwartaal van dit jaar toe ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Eerder nam het aantal belminuten juist af. Het grootste deel van de stijging komt doordat meer binnen Nederland werd gebeld, met name van een vaste lijn naar mobiel, merkt de ACM op. Bellen op de traditionele manier neemt wel verder af. In het eerste kwartaal van dit jaar werd 21 procent minder gebeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal sms'jes daalde met 10 procent.

T-Mobile (met Tele2) voorop

T-Mobile, dat in Nederland is samengegaan met Tele2, heeft volgens het onderzoek de meest dominante positie in de markt voor mobiel internet op basis van mobiel dataverbruik. Ruim de helft van de verbruikte data komt voor rekening van die telecomaanbieder. Het marktaandeel van KPN op mobiel lag op ongeveer een kwart en dat van VodafoneZiggo op 15 à 20 procent.

De ACM merkt op dat machine-to-machinetoepassingen (M2M) steeds belangrijker worden. De toezichthouder noemt als voorbeelden auto’s of apparaten (zoals rookmelders, alarmsystemen en slimme energiemeters) die via een eigen internetaansluiting informatie uitwisselen met de back-end systemen van beheerders van de apparaten of van de daarvoor geleverde diensten. Het aantal M2M-aansluitingen steeg naar ruim 7 miljoen, een stijging van 35 procent vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.