Beheer

Security
IoT

Mitsen, maren en tips voor het IoT-securitykeurmerk

Securityexperts hebben hoop en zorg om komend keurmerk voor IoT.

© Shutterstock
17 september 2018

Een securitykeurmerk voor het Internet of Things (IoT) is in de maak en moet snel op de markt komen. Doel is het inzichtelijk maken van de beveiliging in IoT-apparaten. Uiteindelijk moet het natuurlijk de huidige onveiligheid van IoT verhelpen. Securitydeskundigen geven AG Connect hun verwachtingen, kanttekeningen en kritiek voor dit keurmerk.

Het beoogde IoT-keurmerk wordt afgeleid van het huidige CE-keurmerk (consumentenelektronica) voor radioapparatuur. Deze opzet is bewust gekozen om snel tot een concreet keurmerk te kunnen komen. Nederland werkt samen met de Europese Commissie om invulling aan dit IoT-securitykeurmerk te geven. Dit nieuws is naar buiten gekomen in antwoorden op Kamervragen, van onder meer AG Connects ICT-politicus van het jaar Martin Wörsdörfer.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat meldt in haar beantwoording dat het Agentschap Telecom zal gaan over toezicht, inclusief het van de markt halen van apparaten die niet aan het keurmerk voldoen. Een CE-logo op IoT-apparatuur moet duidelijk maken of dit het geval is.

Vervolgvragen

Makkelijker gezegd dan gedaan. Want het gaat niet om keuring van bijvoorbeeld de ‘voorgeschiedenis’, zoals bij milieuverantwoorde fabricage van een product. Hoe verhoudt het keurmerk zich tot nieuw ontdekte kwetsbaarheden? En wat is de impact van toenemende rekenkracht die gemakkelijk en goedkoop valt aan te wenden als kraakkracht? AG Connect stelde deze en meer vragen over het komende IoT-securitykeurmerk aan diverse experts.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!