Beheer

Security
CoronaCheck

'Ministerie onderzoekt door criminelen gemaakte QR-code in corona-app'

Geheime sleutels van Franse of Poolse QR-codes mogelijk gestolen.

© ministerie van VWS
27 oktober 2021

Geheime sleutels van Franse of Poolse QR-codes mogelijk gestolen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoekt of de private keys van de QR-codes van Frankrijk en Polen op straat liggen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie aan AG Connect na berichtgeving van RTL Nieuws. Volgens RTL Nieuws maakte een cybercrimineel met die sleutels een geldige QR-code op naam van Adolf Hitler.

"Op hackersfora gaan geruchten rond dat de private keys van Frankrijk en Polen op straat liggen. Wij kijken nu of die geruchten kloppen", zegt de woordvoerder van VWS. "Met die private keys is het mogelijk om met een neppe of door een frauduleuze QR-code toch een groen vinkje in de app te krijgen."

Dat betekent dat iemand met zo'n QR-code binnen kan komen in bijvoorbeeld horecagelegenheden, ook al is diegene niet gevaccineerd of getest. Als de private keys van Frankrijk of Polen inderdaad gelekt zijn, moeten alle QR-codes van die landen opnieuw worden uitgegeven. 

QR-code van Hitler

RTL Nieuws bericht dat een cybercrimineel een geldige QR-code op naam van Adolf Hitler wist aan te maken. Het is echter onduidelijk of de persoon in kwestie dat via gelekte private keys deed, of dat hij of zij bij de GGD in Polen of Frankrijk werkt en op die manier een QR-code kon aanmaken.

RTL Nieuws kwam de cybercrimineel op het spoor op een hackersforum, waar hij QR-codes voor 300 euro verkoopt. De QR-code kan op een naam en geboortedatum naar keuze aangemaakt worden. De crimineel zou de code van Adolf Hitler verspreid hebben om te bewijzen dat hij codes aan kan maken. Wel stelt hij alleen QR-codes uit Polen en Frankrijk te kunnen krijgen.

De QR-code op naam van Adolf Hitler werkt ook in Nederland, omdat het een Europese QR-code is. De woordvoerder van VWS benadrukt echter dat de private key van Nederland niet op straat ligt. "Onze QR-codes zijn veilig."

4
Reacties
Bop 26 november 2021 18:53

'Kwoot' is een soort citaat, zeg maar.

Naast al die andere 'vet koele' bla in de reakties.

Bop 26 november 2021 18:52

'Neppe' is wel heel erg KINDERTAAL, die helaas toch steeds weer opduikt.

BasR 01 november 2021 10:27

@Henk. Je quote "Polen of Frankrijk" en maakt daar "Polen en Frankrijk" van.

Betere quote: "Onze QR-codes zijn veilig". Nou, indirect niet dus. Wanneer een gevaccineerde met een QR besmet raakt dan kan hij (en dat deed hij ook veelvuldig) naar kroegen, restaurants en feestjes.

Even woke doen: "...dat hij of zij...". Did you assume it's gender? :D

Henk Bangma 28 oktober 2021 12:18

Quote: "Het is echter onduidelijk of de persoon in kwestie dat via gelekte private keys deed, of dat hij of zij bij de GGD in Polen of Frankrijk werkt en op die manier een QR-code kon aanmaken".

Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat er iemand is die èn voor Polen werkt èn voor Frankrijk?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.