Innovatie & Strategie

Wetenschap
Van Engelshoven

Minister: TUe gaat te ver met claim op patent studenten

Universiteiten moeten studenten stimuleren niet hinderen bij het vastleggen van intellectueel eigendom.

Ingrid van Engelshoven © Rijksoverheid Arenda Oomen
9 maart 2020

Universiteiten moeten studenten stimuleren niet hinderen bij het vastleggen van intellectueel eigendom.

Minister Ingrid van Engelshoven vindt dat de de TU Eindhoven te ver gaat door studenten een 'studentenafstandsverklaring' te laten tekenen waarmee het patentrecht op alle vindingen die worden gedaan tijdens hun studie, vervallen aan de universiteit.

De aanleiding voor de Kamervragen is een bericht in het Eindhovens Dagblad waaruit blijkt dat regelmatig ruzie ontstaat tussen universiteiten en oud-studenten die een bedrijf zijn begonnen op basis van vindingen die ze tijdens hun studie hebben gedaan.

Zo meldde NOS eerder dit jaar over conflicten tussen de TU Delft en zeventig oud-studenten en - medewerkers over studentenvindingen. Uit het artikel in het Eindhovens Dagblad blijkt dat de studenten aan het begin van hun studie zelfs een verklaring moeten tekenen dat zij afstand doen van het intellectueel eigendom over eventuele vindingen die ze tijdens hun studie doen.

TUe gaat te ver

Van Engelshoven stelt duidelijk dat de algemene regel is dat intellectueel eigendom toekomt aan degene die een uitvinding doet. Daar zijn weliswaar uitzonderingen op waarover afspraken kunnen worden gemaakt. "Ik vind de werkwijze van de TU Eindhoven met de studentverklaring in deze vorm gelet hierop wel ver gaan", zegt ze nu in antwoorden op Kamervragen van VVD-parlementariër Dennis Wiersma.

Minister van Engelshoven zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat de situatie in Eindhoven tot nog toe tot conflicten heeft geleid. Een eerdere oproep van toenmalig burgemeester Rob van Gijzel in 2015 aan de TU Eindhoven om studenten een betere uitgangspositie te geven, heeft er niet toe geleid dat het beleid aan de universiteit veranderde.

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) gaat volgens de minister nu aan de slag met een uitbreiding van het “Richtsnoer omgang met intellectuele eigendomsrechten richting academische start-ups” uit 2016 waarin de verhoudingen tussen de universiteit en medewerkers met betrekking tot intellectueel eigendom is uitgewerkt. De uitbreiding moet straks ook de verhouding met studenten regelen. Van Engelshoven zegt dat op basis van dit richtsnoer hun beleid zullen heroverwegen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.