Beheer

Security
luchthaven

Minister: Op reis? Wis je telefoon- en laptop-geheugen

Reis je naar China, Rusland, Iran of Turkije, is informatie op telefoon en laptop niet veilig, waarschuwt Buitenlandse Zaken.

9 april 2018

Reis je naar China, Rusland, Iran of Turkije, is informatie op telefoon en laptop niet veilig, waarschuwt Buitenlandse Zaken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadde vorige week 165 bedrijven en kennisinstellingen alleen 'lege' laptops en telefoons mee te nemen naar China, meldt De Volkskrant vanochtend.

De brief is gestuurd naar bedrijven die deze week meegaan op handelsreis naar China. Hoewel het advies in de brief daarom ligt op reizen naar China, geldt het ook voor Rusland, Iran en Navo-bondgenoot Turkije. Het ministerie heeft aanwijzingen dat deze landen technologie inzetten om op afstand informatie uit te lezen uit deze apparatuur. Het is daarom verstandig alleen uiterst noodzakelijke informatie mee te nemen op telefoon en laptop.

Bronnen van De Volkskrant zeggen dat de ambtenaren die mee gaan op de handelsreis allemaal een nieuwe telefoon hebben gekregen. Deze zou van extra beveiligingstechnologie zijn voorzien. De Rijksvoorlichtingsdienst wil dit niet bevestigen om dat geen uitspraken worden gedaan over de beveiliging van ambtenaren.

Wis alles wat niet strikt noodzakelijk is

In de brief aan de deelnemers van de handelsreis schrijft het ministerie: "De Chinese overheid zal alles over u en uw bedrijf willen weten. U kunt er dus van uitgaan dat alle computers en telefoons die China binnenkomen continu worden gemonitord om deze informatie te verkrijgen". De bedrijven krijgen daarom het advies alleen de de informatie mee te nemen die echt noodzakelijk is. "Delete de rest."

Ook krijgen ze het advies geen USB-sticks te gebruiken die ze bij bedrijfsbezoeken krijgen. De kans is groot dat deze zijn geïnfecteerd met spyware. Verder raadt het ministerie de deelnemers aan een VPN-verbinding te gebruiken voor communicatie met het thuisfront, bijvoorbeeld voor het versturen van Whatsapp-, Twitter- of Facebookberichten."

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Peter 09 april 2018 12:32

En vergeet vooral de USA niet...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.