Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister Ollongren wil sociale media niet beteugelen

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken is niet van plan om regels en wetten te creëren die sociale media aan regels moeten binden omdat zij een rol kunnen spelen in de verspreiding van nepnieuws en beïnvloeding van verkiezingen.
Kajsa Ollongren
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De minister reageerde in een Kamerdebat op de uitspraken van Facebook-beleidsbaas Edo Haveman, die stelde wetgeving op het gebied van politiek advertenties juist toe te juichen. Die oproep vond de minister “te makkelijk”, omdat de bedrijven hiermee hun eigen verantwoordelijkheid zouden ontlopen, dat meldt Nu.nl. Hieraan voegde de minister toe dat indien er wetten en regels worden gecreëerd, er een gevaar bestaat dat de bedrijven niet verder zullen gaan in hun eigen maatregelen dan die regels voorschrijven.

Onvoldoende transparant

Op Europees niveau werden Google, Facebook, Twitter, Mozilla en de advertentie-industrie door de Europese Commissie onlangs ook gemaand om hun eigen inspanningen tegen nepnieuws op hun eigen platformen op te voeren. Hoewel zij meer zijn gaan doen tegen deze verspreiding van desinformatie, vindt de commissie de kanalen nog onvoldoende transparant over hun inspanningen tegen politieke advertenties.

De platformen tekenden vorig jaar een gedragscode tegen nepnieuws en desinformatie, waarvoor zij onlangs voor het eerst hun rapportages in Brussel hebben ingediend. De sociale media moeten tot de verkiezingen in mei elke maand een voortgangsrapport indienen. De maatregelen die Facebook maandag aankondigde werden positief onthaald, maar het moet net als de andere bedrijven de samenwerking met factcheckers verder opvoeren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in