Loopbaan

Carriere

Minister Kamp maakt zich geen zorgen over IT-sector

23 februari 2015
Minister Kamp maakt zich geen zorgen over de IT-sector. Hij heeft 'geen informatie' waaruit blijkt dat de IT-sector uit Nederland wegtrekt.

De minister geeft dit aan in reactie op kamervragen van zijn partijgenoten Van Veen en De Liefde, die kennelijk verontrust waren geraakt na lezing van een artikel in De Telegraaf met de alarmerende kop 'ICT-sector trekt weg'.

In antwoord op hun vragen wijst de Minister van Economische Zaken Van Veen en De Liefde erop, dat Nederland al een aantal jaren in de top vijf van de internationale rankings op het gebied van ICT staat, bijvoorbeeld in het Global Information Technology Report van het World Economic Forum. "De ICT-sector is een dynamische markt die groeit en bovendien sterk internationaliseert", constateert hij onder verwijzing naar gerealiseerde en geplande vestigingen van onder meer IBM, Microsoft en Google.

Mismatch

Wel erkent de Minister dat er sprake is van een een mismatch op de arbeidsmarkt voor ICT-professionals: "De instroom van ICT-vakmensen met de juiste kwalificaties is nog steeds onvoldoende om te voldoen aan de vraag van de werkgevers. De vraag naar ICT-professionals blijft toenemen, mede door de versnelling van technologische ontwikkelingen zoals Clouddiensten, Big data, Internet of Things, 3D-printing. Zo steeg in 2014 het aantal ontstane vacatures naar 34.000". Maar: "De instroom in ICT-opleidingen vertoont de laatste jaren weer een stijging, met name in het hbo (+13%) en wetenschappelijk onderwijs (+40%). Voor het mbo is het beeld verschillend, op niveau 4 is een stijging waar te nemen, maar op niveau 2 en 3 is sprake van een daling."


Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.