Management

Branche
chip

Minister: ‘Chipproductie het snelst omhoog via bestaande producenten’

8% chips wordt in Europa gemaakt.

18 juni 2021

8% chips wordt in Europa gemaakt.

Het ministerie houdt de chiptekorten goed in de gaten, zo schrijft minister Blok van Economische Zaken en Klimaat in antwoord op Kamervragen van CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch. De productie kan volgens Blok het snelst kan worden opgeschroefd via bestaande producenten.

Amhaouch stelde de Kamervragen naar aanleiding van het wereldwijde chiptekort, waardoor sommige bedrijven genoodzaakt zijn productie stil te leggen. Blok denkt dat het opschalen van de chipproductie het snelst zal gaan via bestaande spelers, omdat het opstarten van nieuwe productiebedrijven of productielocaties een langdurig proces is en zeer omvangrijke investeringen vereist. Het gaat om meerdere miljarden euro's. “Toch zien we momenteel dergelijke ontwikkelingen, met het oog op het versneld terugdringen van het chiptekort. “

Europese productie

Op dit moment wordt 8% van de chips in Europa gemaakt, 22% in de Verenigde Staten en 70% in Azië. Volgens de minister is het belangrijk dat er een balans bestaat in het wereldwijde ecosysteem. In het recent gepubliceerde “Europe’s Digital Decade: digital targets for 2030” is volgens Blok de ambitie gesteld om het Europese aandeel in de waardeketen op te schroeven. 

Blok deelt de mening van Amhaouch dat het chiptekort niet alleen een Nederlands probleem is, maar ook een Europees probleem en dat het in Europees verband moet worden opgelost. “Onszelf afsnijden van de mondiale waardeketen is niet in het belang van Europa, omdat daarmee de koploperspositie die Europa op bepaalde onderdelen in de waardeketen heeft niet behouden kan worden. Hiermee zal de Europese sector toegang tot belangrijke groei- en afzetmarkten worden bemoeilijkt waardoor omzet en marktkansen worden misgelopen.”

Contact met bedrijfsleven

Op dit moment bestaat er geen grootschalige productiebedrijvigheid in Nederland die is gericht op de toepassing van chips in de automotive industrie of in de smartphone-industrie. Wel zijn er toeleveranciers actief. “Het ministerie van EZK houdt (mogelijke) tekorten goed in de gaten en staat hierover in contact met het bedrijfsleven.” 

In januari tekende Nederland een overeenkomst tussen de Taiwanese overheid en vier grote chipfabrikanten (TSMC, UMC, Vanguard en Powerchip). Daarin is afgesproken dat de productiecapaciteit zal worden geoptimaliseerd en waar mogelijk zal worden uitgebreid. “Op 21 mei 2021 is tevens door TSMC aangekondigd dat ze de output voor de chipindustrie met 60% zullen opschroeven, naar verwachting nog dit jaar”, zo schrijft Blok.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
M. Commandeur 19 juni 2021 17:06

Het helpt dan niet dat die Europese chipproducenten vervolgens weer in Chinese handen zijn (NXP/Nexperia), nb. van een Chinees staatsbedrijf ...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.