Overslaan en naar de inhoud gaan

'Minimumloon Californië een opsteker voor IT'

Wanneer de economische groei slap is, is er altijd een trend naar automatisering om de efficiency van bedrijfsprocessen te vergroten. "Maar als de kosten van arbeid omhoog gaan, versnelt dat het tempo om arbeidskrachten te vervangen door machines", concludeert John Graham, hoogleraar financiën aan Duke University in een artikel op Computerworld.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Hij bracht onlangs een onderzoeksrapport uit dat deze stelling onderbouwt. Van de respondenten die zeiden nu mensen in dienst te hebben voor een salaris onder de 15 dollar per uur, blijkt 70 procent meer automatisering te gaan inzetten wanneer zij gedwongen worden het hogere minimumloon te betalen.

Silicon Valley wrijft zich al in de handen

Met Silicon Valley om de hoek zijn er vast startersbedrijven die in deze veranderende marktuitzichten hun kans ruiken om specifieke processen te automatiseren, bijvoorbeeld in de horeca. "Wanneer het 10 dollar kost om 100 klanten te bedienen met de inzet van mensen en 12 dollar om die groep te bedienen met technologie, kiezen bedrijven voor het aannemen van mensen. Wanneer de arbeidskosten omhoog gaan naar 15 dollar, vindt een omschakeling naar technologie plaats", redeneert Michael Jones, assistant professor economie aan de University of Cincinnati.

"De realiteit is complexer natuurlijk, want niet iedere werknemer is even productief als de ander of brengt dezelfde kosten met zich mee. Net zo goed kan technologie bij sommige bedrijven tegen lagere kosten worden ingezet dan bij anderen", relativeert hij de stelling. Maar in grote lijnen werkt het wel zo.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in