Loopbaan

Carriere

'Minimumloon Californië een opsteker voor IT'

30 maart 2016
De Amerikaanse staat Californië wil het minimumloon langzaamaan optrekken tot 15 dollar per uur in 2020. In veel sectoren zien bedrijven dat als een zwaard van Damocles. De IT-industrie kan echter een nieuwe golf van automatisering en robotisering tegemoet zien.

Wanneer de economische groei slap is, is er altijd een trend naar automatisering om de efficiency van bedrijfsprocessen te vergroten. "Maar als de kosten van arbeid omhoog gaan, versnelt dat het tempo om arbeidskrachten te vervangen door machines", concludeert John Graham, hoogleraar financiën aan Duke University in een artikel op Computerworld.

Hij bracht onlangs een onderzoeksrapport uit dat deze stelling onderbouwt. Van de respondenten die zeiden nu mensen in dienst te hebben voor een salaris onder de 15 dollar per uur, blijkt 70 procent meer automatisering te gaan inzetten wanneer zij gedwongen worden het hogere minimumloon te betalen.

Silicon Valley wrijft zich al in de handen

Met Silicon Valley om de hoek zijn er vast startersbedrijven die in deze veranderende marktuitzichten hun kans ruiken om specifieke processen te automatiseren, bijvoorbeeld in de horeca. "Wanneer het 10 dollar kost om 100 klanten te bedienen met de inzet van mensen en 12 dollar om die groep te bedienen met technologie, kiezen bedrijven voor het aannemen van mensen. Wanneer de arbeidskosten omhoog gaan naar 15 dollar, vindt een omschakeling naar technologie plaats", redeneert Michael Jones, assistant professor economie aan de University of Cincinnati.

"De realiteit is complexer natuurlijk, want niet iedere werknemer is even productief als de ander of  brengt dezelfde kosten met zich mee. Net zo goed kan technologie bij sommige bedrijven tegen lagere kosten worden ingezet dan bij anderen", relativeert hij de stelling. Maar in grote lijnen werkt het wel zo. 


Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.