rechter hamer

Minder straf Pouw in zaak ontslagzwendel

© CC0 - Pixabay
12 februari 2010
De Hoge Raad geeft Eric Pouw, een van de twee veroordeelden in de ontslagzwendelzaak, twee maanden strafvermindering. Pouws straf is teruggebracht van 36 naar 34 maanden. Het hoger beroep van medeveroordeelde Richard van Veen was niet ontvankelijk en blijft 24 maanden.

In maart 2006 veroordeelde de Rotterdamse strafrechter Eric Pouw en Richard van Veen tot lange gevangenisstraffen voor het organiseren van de ontslagzwendel. In de jaren 2002 en 2003 raakten vijftig Nederlandse IT’ers hun baan kwijt via een door Pouw en Van Veen opgezette constructie om IT-werkgevers van overtollig personeel af te helpen.

Het duo gaf zich uit voor headhunter en werkgever en bood bankzittende automatiseerders een niet-bestaande droomklus aan als gedetacheerde, bij gerenommeerde opdrachtgevers die daar zelf niet van op de hoogte waren. Kort nadat de betrokken ICT’ers schriftelijk ontslag namen bij hun werkgevers en in dienst traden bij nepdetacheerder Bright IT, het bedrijf van Van Veen, werden ze in hun proeftijd ontslagen. De ex-werkgevers van de gedupeerden betaalden het criminele duo een bedrag van twee brutomaandsalarissen per medewerker voor deze illegale ‘ontslagservice’. Volgens de rechter was alles erop gericht geld te verdienen en is niet geprobeerd de betrokken automatiseerders aan een baan te helpen.

Hoewel de uitspraak van de strafrechter inmiddels bijna vier jaar geleden werd uitgesproken, hebben Pouw en Van Veen het uitzitten van hun straf tot nu toe weten uit te stellen door steeds in beroep te gaan. De Hoge Raad heeft tot de strafkorting besloten omdat er meer dan twee jaar zijn verstreken sinds het cassatieberoep werd ingesteld. Pouw krijgt strafvermindering omdat de redelijke termijn voor behandeling van zijn beroep is verstreken. Het vonnis tegen Pouw en Van Veen is nu definitief. Ze kunnen hun straf niet langer ontlopen omdat er geen beroepsmogelijkheden zijn tegen een arrest van de Hoge Raad, als hoogste rechter in Nederland. Nu is het Openbaar Ministerie aan zet om het vonnis uit te voeren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.