Development

Software-ontwikkeling
error

Millenniumbug slaat nog een keer toe, 14.000 doden gemaild

14 juli 2014
De schrik van de jaren 90 voor menig IT'er - de millennium- of Y2K-bug - sluimert nog altijd. Onlangs kregen 14.000 overledenen een brief van het Pennsylvania Department of Transportation.

Het ongeval, waar Associated Press melding van maakt, was het gevolg van een 2-cijferig in plaats van 4-cijferig jaargetal in 400.000 records die een werknemer had geselecteerd uit de database van het vervoerbedrijf. Het doel was te zoeken naar mannelijke klanten die geboren waren tussen 1993 en 1997, maar zo werden ook de details van de mannen opgevist die geboren waren tussen 1893 en 1897. 14.000 van hen kregen een brief van het bedrijf.

De millenniumbug hield de gemoederen de tweede helft van de jaren 90 behoorlijk bezig omdat sinds het de begindagen van de computer bij software-ontwikkeling werd bespaard op geheugen en rekenkracht door de twee cijfers die de eeuw en het millenium aangeven in jaartallen werden weggelaten. Op 1 januari 2000 het eerste moment dat deze getallen zouden verspringen, kon dat tot grote problemen leiden, vooral in legacysystemen waar lang niet altijd met zekerheid te stellen was waar jaartallen waren vastgelegd.

Af en toe speldenprikken

Tot de chaos die sommigen voorspelden, is het niet gekomen, mede dankzij de enorme inspanningen die zijn gepleegd om de potentiële probleemgevallen op te sporen. Toch doken er de eerste tijd wel regelmatig problemen op die aan de bug waren toe te schrijven.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.