Loopbaan

Carriere
studenten

'Millennial ontwikkelt IT-kennis niet uit zichzelf'

Millennials zien belang van digivaardigheden, maar ontwikkelen zich pas als de baas het voorstelt.

9 maart 2017

Millennials zien belang van digivaardigheden, maar ontwikkelen zich pas als de baas het voorstelt.

Meer dan de helft van de Nederlandse millennials vindt digitale skills belangrijk voor zijn baan, maar ontwikkelt zich niet uit eigen beweging op dit vlak. Dat blijkt uit het World of Work-onderzoek van Monsterboard onder ruim 1500 millennials met een baan in Nederland, Frankrijk, de UK en Duitsland.

De ondervraagde jonge werknemers (tussen de 18 en 35 jaar) geloven dat uitgebreide training in digitale skills, programmeren of vormgeven goed zou zijn voor hun carrière. Het merendeel van de Nederlandse millennials overweegt een IT-cursus echter pas op het moment dat de werkgever het voorstelt. 40% van deze groep had geen interesse in aanvullende IT-lessen tijdens zijn studie en 30% gaf aan dat deze lessen ook niet beschikbaar waren.

Ook in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zien jongeren het belang van digitale vaardigheden. Maar in Frankrijk en Duitsland is er ook een deel (respectievelijk 18 en 17%) dat helemaal niet aan een IT-training wil beginnen.

Coderen waardevol voor carrière

Meer dan een derde (36%) van de Nederlandse millennials denkt dat leren coderen waardevol kan zijn voor zijn carrière. In de UK is dat percentage nog hoger met 39%, Frankrijk laat met 35% een vergelijkbaar cijfer zien als Nederland. Duitse millennials denken opvallend minder vaak dat digitale vaardigheden het verschil kunnen maken voor hun carrière: slechts 21 procent ziet de toegevoegde waarde ervan.

Streepje voor

“Opvallend is dat veel Nederlandse en Engelse millennials de voorkeur geven aan een managementtraining boven het leren van IT-vaardigheden. In Frankrijk is dit juist omgekeerd”, zegt Gian Zandonà, managing director van Monsterboard. Hij ziet juist dat digitale vaardigheden steeds belangrijker worden op de arbeidsmarkt, ook in beroepen buiten de IT. “Voor velen is basiskennis van bijvoorbeeld coderen of vormgeven een pré. Als je tijdens je studie de mogelijkheid hebt om die kennis op te doen, dan raad ik je zeker aan om die lessen te volgen! Dan heb je écht een streepje voor op je concurrenten als je straks op zoek gaat naar een baan.”

 

millennials infographic

Duitse millennials leren vaker coderen

Millennials zijn tijdens hun opleiding al volop gewend geraakt aan het gebruik van de pc tijdens lessen en colleges en voor hun school- en huiswerk. In Duitsland volgde 23% daarbovenop ook nog eens programmeerlessen. Dat is aanzienlijk meer dan in Nederland, waar 12% van de jongeren zulke lessen volgt. Bijna 6 op de 10 werknemers tussen 18 en 35 jaar vindt dat zijn pc-vaardigheden beter zijn dan de meeste van zijn vrienden of familie.

Zandonà raadt millennials aan om zich te blijven ontwikkelen op IT-vlak, ook als het niet tot de essentie van je werk behoort. “Technologie wordt nog steeds belangrijker en als millennial wil je die boot echt niet missen!”

1
Reacties
Atilla Vigh 09 maart 2017 13:01

PION

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.